Namirnica koja je bila sinonim za zdravlje povećava rizik od dobijanja raka kože, kaže novo istraživanje

Istraživanje koje izaziva pravu konfuziju jer je riba oduvek proglašavana jednom od najzdravijih vrsta hrane

Foto: Pixabay

U Srbiji se svake godine registruje oko 500 novih slučajeva raka kože. Broj obolelih od melanoma je u stalnom porastu kod nas, kao i svuda u svetu.

Zato je jako važno da preventivno delujemo i sprečimo sve rizike kako bi do razvoja bolesti uopšte došlo.

Rak kože je obično izazvan ultravioletnim zračenjem, ali pojavila se nova studija koja tvrdi da konzumiranje ribe povećava rizik od obolevanja za čak 22 odsto.

Studija koja je sprovedena u Americi na univerzitetu Brown govori o tome da ljudi koji svake nedelje konzumiraju 300 grama ribe imaju povećan rizik od razvijanja maligniteta, u poređenju sa onima koji su imali manji nedeljni unos, prenosi "Mirror".

Melanom je potencijalno ozbiljan oblik raka kod kojeg dolazi do nekontrolisanog rasta ćelija pigmenta.

U studiji je učestvovalo 500 hiljada ljudi čija je starost bila u proseku oko 62 godine. Grupaciji je postavljeno pitanje u vezi sa unosom ribe. U obzir se uzimala riba spremljena na sve načine, pohovana, pečena ili konzervirana, kao i veličina porcija.

rak kože, melanom, mladež, promena

Istraživači su uzimali u obzir i kilažu ispitanika, da li su pušači, da li konzumiraju alkohol, kakav im je način ishrane, i da li u porodici imaju nekoga ko je bolovao od raka kao i količinu izlaganja UV zračenju.

Studija je došla do rezultata da uzimanje ribe dva puta nedeljno povećava rizik od dobijanja melanoma. Oni koji su konzumirali tunu imali su 20 odsto veći rizik od razvoja raka kože.

Iznenađujuće je da su oni koji su jeli prženu ribu nisu imali značajniju vezu sa ovom vrstom maligniteta.

I druge studije su otkrile da ljudi koji jedu više ribe imaju veći nivo teških metala u telu kao što su živa i arsen. Ovi zagađivači su povezani sa većim rizikom od raka kože.

Ovo istraživanje izaziva veliku konfuziju za mnoge jer je riba oduvek proglašavana jednom od najzdravijih vrsta hrane.

Ipak, istraživači kažu da ne žele ovim da obeshrabre ljude da ne jedu ribu jer nivoi zagađivača u telu ispitanika nisu mereni, pa stoga možemo reći da studija nije podržana dokazima.

(Telegraf.rs)