5 namirnica koje je najbolje da jedete na prazan stomak
Jako je važno da biramo namirnice koje jedemo, ali i da vlodimo računa o tome u koje doba dana konzumiramo određenu vrstu hrane
Doručak je najvažniji obrok tokom dana, ali nije dobra ideja da imate obilan obrok odmah nakon buđenja, piše Femina.in.
Vašim organima je potrebno vreme kako bi se probudili i pokrenuli. Nutricionistkinja Lovenet Batra iz Nju Delhija sastavila je spisak namirnica koje će pospešiti rad metabolizma i biti odlično "gorivo" za organizam kako biste uspešno započeli dan.
Evo namirnica koje bi bilo dobro da jedete pre doručka ili na prazan stomak:
1. Bademi
Ovo koštunjavo voće bogato je najvažnijim vitaminima i mineralima, a i te kako je korisno pojesti pet do 10 badema nakon dužeg perioda bez unošenja hrane. To će nam pružiti obilje hranljivih materija i tokom dana nećemo tako često imati osećaj gladi.
Odlična ideja je da potopite bademe u vodu, jer na ovaj način oni imaju još snažniju moć - u opni ovog voća nalazi se tanin, koji poboljšava apsorpciju hranljivih materija, a kada se opna badema dobro natopi nutritijenti se lakše oslobađaju.
2. Med s toplom vodom
Dobro je poznato da ova kombinacija poboljšava varenje i blagotvorno deluje na imuni sistem, a kada se unese u prazan stomak – odlično utiče na metabolizam.
Za razliku od brojnih napitaka za mršavljenje koji se preporučuju, spoj vode i meda, ponekad uz dodatak limuna, ima veoma malo kalorija, a obezbeđuje energiju i podstiče detoksikaciju.
3. Suvo grožđe
Suvo grožđe sadrži visku koncentraciju kalijuma i gvožđa. Potopite grožđice u vodi preko noći, jer ćete tako povećati apsorpciju hranljivih materija.
Pošto su grožđice pune prirodnih šećera, podižu energiju ujutro i pripremaju vas za ostatak dana.Takođe, pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.
4. Lubenica
Idealno vreme za uživanje u lubenici je jutro, odnosno nju je idealno jesti na prazan stomak jer je veoma bogata elektrolitima, lagana je i ima mnogo različitih hranljivih materija.
5. Čia semenke
Ove sićušne semenke sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, a tu su esencijalne masne kiseline, magnezijum, gvožđe, vitamini iz grupe B vitamina... Preporučuje se da se čia seme pripremi noć ranije, odnosno da se tada ostavi da odstoji u vodi ili mleku kako bi nabubrilo, a potom pomeša sa svežim voćem.
(Telegraf.rs)