Iskoristite sezonu trešanja: 4 zdravstvena razloga da ih konzumirate svakodnevno
Ukusne, sočne i zdrave
Leto nam se bliži, a na tezgama se već mogu pronaći prve trešnje. Ovo ukusno voće bogato je vitaminima i mineralima, te višestruko doprinosi zdravlju i lepoti.
Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, mangana i bakra.
Jedna šoljica trešanja, sadrži manje od 100 kalorija i 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, piše Health.
Otkrivamo vam četiri razloga zašto bi ove sezone trebalo da uvrstite trešnje u svoju ishranu.
1. Pune su antioksidantima
Trešnje su moćan izvor antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja, koja usporavaju starenje i sprečavaju hronične bolesti, uključujući bolesti srca, Alchajmerovu bolest, dijabetes i gojaznost.
2. Podstiču varenje
Pomoću svojih kiselina i voćnog šećera, trešnje podstiču rad želuca, creva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje.
Osim toga, trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.
3. Podižu nivo energije
Većina kalorija u ovoj voćki potiče iz prirodnih šećera u njima, koji poboljšavaju rapoloženje i podižu nivo energije.
4. Za jače kosti
Trešnje se takođe preporučuju i za otklanjanje simptoma i raznih zdravstvenih problema vezanih za osteoporozu, naročito kod žena u menopauzi, jer sadrže gvožđe i kalcijum.
(Telegraf.rs)