Zašto bi celer trebalo češće da se nalazi na našoj trpezi: Svi benefiti ovog povrća
Hrskav, zelen, bez jakog mirisa, celer postaje sve češći sastojak u smutijima ili se služi uz humus, kao zdrava grickalica
Iako se na pomen celera mnogi namršte, ovo povrće je veoma korisno za naše zdravlje, pa većina pokušava da ga ubaci u jela i kuva do neprepoznatljivosti, kako bi ga barem na taj način uneli u organizam.
Hrskav, zelen, bez jakog mirisa, celer postaje sve češći sastojak u smutijima ili se služi uz humus, kao zdrava grickalica.
Međutim, malo je onih koji bi ga toliko izbegavali da znaju koliko ima benefita za naše zdravlje. Celer pomaže u snižavanju holesterola, dobar je saveznik u borbi sa viškom kilograma, odličan je za detoksikaciju tela i daje dobre rezultate u snižavanju krvnog pritiska.
Ovo povrće krcato je vitaminima A, B, C i K i ima dosta kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. U njegovom sastavu se nalaze i fitonutrijenti, biljne hemikalije koje se koriste za odbranu od štetnih sunčevih zraka. Fitonutrijenti imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.
Celer ima malo kalorija i veoma je bogat vlaknima, što znači da suzbija glad - dakle, pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma. Budući da ga 95 procenata čini voda, odličan je i za hidrataciju.
Ima nizak nivo kiselosti, pa se preporučuje za varenje i probleme sa želucem. Neka istraživanja pokazuju da redovna konzumacija celera smanjuje holesterol za sedam procenata, a krvni pritisak za 18.
(Telegraf.rs)