Borovnice su slatke, zdrave i hranljive: 4 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete ovo voće
Bobičasto voće je veoma bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima
Mnogi će na pitanje "koje je najzdravije voće?", bez previše razmišljanja odgovoriti - bobičasto. I neće pogrešiti.
Bobičasto voće je veoma bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog delovanja oksidacije i slobodnih radikala.
Bobičasto voće koje većina ljudi voli svakako su borovnice. Često ih obeležavaju kao superhranu, sa malo kalorija jer su neverovatno dobre za ishranu i zdravlje.
Predstavljamo četiri razloga zašto bi ovo voće trebalo da postane deo vašeg dnevnog menija.
1. Jačaju kosti
Bogate su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom i fosforom, koji su ključni za zdrave kosti.
2. Nega kože
Antocijanin borovnicama pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja DNK, dok je obilje vitamina C veliki faktor u izgradnji kolagena. Zbog toga redovna konzumacija može pomoći u smanjenju znakova starenja, bora, staračkih pega i akni.
3. Smanjuju loš holesterol
Istraživanja kažu da vlakna i antioksidanti mogu pomoći u rastvaranju lošeg holesterola. Studije "Journal of the Academy of Nutrition" otkrivaju da svakodnevna upotreba borovnica u ishrani pomaže u poboljšanju krvnog pritiska i ukočenosti arterija kod žena.
4. Održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema
Borovnice se sastoje od polifenola koji imaju antioksidantno i antiinflamatorno svojstvo, te mogu doprineti zdravlju srca i smanjenju drugih srčanih tegoba. One takođe mogu da regulišu krvni pritisak.
(Telegraf.rs)