Stručnjaci otkrivaju: Ovo je najbolja namirnica protiv demencije, a retko je jedemo
Dobra vest je da se uz promene u ishrani može odgoditi starenje mozga
Demencija i senilnost su neke od najčešćih bolesti starijih ljudi. Ovu bolest, koja izaziva probleme sa pamćenjem i drugim kognitivnim veštinama, ima oko 50 miliona ljudi, a gotovo 10 miliona novih slučajeva se dijagnostifikuje svake godine, kažu podaci Svetske zdravstvene organizacije.
Dobra vest je da se uz promene u ishrani može odgoditi starenje mozga. Najvažnija promena koju možemo da uradimo jeste da u ishranu unesimo omega-3 masne kiseline.
Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari, a omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje ovog organa.
Prema mišljenju stručnjaka, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja. Losos i haringa imaju najviše nivoe omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama.
Upravo zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključimo u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.
Naš mozak sadrži puno masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. To znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom novih ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje i opšte funkcionisanje mozga.
Međutim, dobrobit omega-3 masnih kiselina ne staje samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a pomažu i u održavanju nivoa triglicerida i smanjuju simptome artritisa.
Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju demencije i Alchajmera, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.
(Telegraf.rs)