Ove ugljene hidrate bi trebalo eliminisati iz ishrane: Posebno posle 40. godine

- Ove vrste ugljenih hidrata nisu dobre ni u kom dobu, a posebno za osobe starije od 40 godine - kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock

Kako godine odmiču, naš metabolizam se usporava i zbog toga je vrlo važno, osim uravnotežene ishrane, voditi računa o broju kalorija u toku dana, ali i na hranljivost sastojaka koji se nalaze u namirnicama.

Posebno je potrebno voditi računa o ugljenim hidratima. 

Kada se govori o ugljenim hidratima ne misli se na složene, one koji se nalaze u proizvodima od celovitih žitarica ili mahunarkama, već na one koji se nalaze u obrađenoj hrani, poput slatkiša, pekarskih proizvoda, čokoladica, sokova i sličnih proizvoda.

Zbog čega je šećer toliko loš za telo?

- Ove vrste ugljenih hidrata nisu dobre ni u kom dobu, a kamo li za osobe starije od 40 godine, jer ne pružaju zdravlje hranljive sastojke, vitamine, minerale i antioksidanse - rekla je nutricionistkinja Melisa Moris, prenosi Miss7.

Kako kaže, ovo je veoma loše za metabolizam, jer nivo insulina vrtoglavo raste i povećava se rizik od hroničnih bolesti. Masne naslage u telu takođe mogle bi da se povećaju sa povećanom potrošnjom šećera, a povećava se i nivo upala u telu.

Šta su alternative?

Najbolje je jesti neprerađenu hranu i celovite namirnice. Preporučuje se unos orašastih plodova, mahunari, voća i povrća, jer te namirnice ne štete metabolizmu, deluju protivupalno, imaju visok udeo vlakana i pomažu u regulaciji telesne težine.

(Telegraf.rs)