Ove ugljene hidrate bi trebalo eliminisati iz ishrane: Posebno posle 40. godine
- Ove vrste ugljenih hidrata nisu dobre ni u kom dobu, a posebno za osobe starije od 40 godine - kažu stručnjaci
Kako godine odmiču, naš metabolizam se usporava i zbog toga je vrlo važno, osim uravnotežene ishrane, voditi računa o broju kalorija u toku dana, ali i na hranljivost sastojaka koji se nalaze u namirnicama.
Posebno je potrebno voditi računa o ugljenim hidratima.
Kada se govori o ugljenim hidratima ne misli se na složene, one koji se nalaze u proizvodima od celovitih žitarica ili mahunarkama, već na one koji se nalaze u obrađenoj hrani, poput slatkiša, pekarskih proizvoda, čokoladica, sokova i sličnih proizvoda.
Zbog čega je šećer toliko loš za telo?
- Ove vrste ugljenih hidrata nisu dobre ni u kom dobu, a kamo li za osobe starije od 40 godine, jer ne pružaju zdravlje hranljive sastojke, vitamine, minerale i antioksidanse - rekla je nutricionistkinja Melisa Moris, prenosi Miss7.
Kako kaže, ovo je veoma loše za metabolizam, jer nivo insulina vrtoglavo raste i povećava se rizik od hroničnih bolesti. Masne naslage u telu takođe mogle bi da se povećaju sa povećanom potrošnjom šećera, a povećava se i nivo upala u telu.
Šta su alternative?
Najbolje je jesti neprerađenu hranu i celovite namirnice. Preporučuje se unos orašastih plodova, mahunari, voća i povrća, jer te namirnice ne štete metabolizmu, deluju protivupalno, imaju visok udeo vlakana i pomažu u regulaciji telesne težine.
(Telegraf.rs)