Dr Maja Velimirov o estetskoj i anti-aging medicini: Koje su popularne metode i tehnike u svetu

Doktorka ima više od 10 godina iskustva u ovoj oblasti

Foto: Bojan Stanić

Dr Maja Velimirov je doktor estetske i anti-aging medicine sa više od 10 godina iskustva u ovoj oblasti. Diplomirala je na medicinskom fakultetu u Novom Sadu nakon čega stiče znanja iz oblasti medicinskog marketinga u kompaniji Pharmaswiss.

Estetskom medicinom počinje da se bavi 2009. godine i u Frankfurtu završava Nemačku školu za injekcionu lipolizu i postaje član Međunardonog udruženja za injekcionu lipolizu. Američku akademiju za estetsku medicinu (AAAM) pohađala je 2011. u Dubaiju i tako postaje njihov sertifikovani doktor estetske medicine.

Konstantno se usavršava i prati svetske trendove iz oblasti estetske medicine i antiaginga, što se svakako vidi kroz veliki broj zadovoljnih klijenata. Suvlasnica je ordinacije za estetsku medicinu ESTHELLIGENCE – ART OF AGING u Beogradu.

  • Kada treba početi sa estetskim tretmanima?

Za svakoga je to individualno, za početak genetika igra veoma veliku ulogu u izgledu i kvalitetu kože, kao i mogućnost za uspešan poduhvat. Smatram da ne treba uzimati dobru genetiku zdravo za gotovo, treba se aktivno brinuti o svojoj koži od same mladosti kako biste održali taj kvalitet koji ste nasledili. Nikada nije prerano da se dođe na konsultacije kod doktora estetske medicine, kako bi se napravio plan i došlo do najboljeg rešenja.

  • Koje su preporuke za mladu kožu?

Za mlađu populaciju pre svega preporučujem adekvatnu negu lica, u koju spadaju blagi pilinzi, mezoterapija, PRP tretman i kvalitetna kozmetika. Mlada koža po pravilu nije previše zahtevna,ali svakako stojim pri tome da je potrebno na vreme započeti sa adekvatnom negom jer moje iskustvo pokazuje da žene najčešće počinju sa anti – age negom kada bore na njihovom licu postanu vidljive.

Do tridetsete godine obnavljanje kože se odvija dosta brže, što osigurava njenu elastičnost i zdrav izgled. Nakon trideste procesi se usporavaju, usled čega se smanjuje debljina dermisa, a kolagen i elastin se proizvode u manjim količinama što dovodi do prvih znakova starenja.

  • Koji su to tretmani koje biste preporučili za održavanje zdrave i blistave kože?

Mišljenja sam da je pre svega bitan pristup pacijentu, iz razloga što veliki broj žena ima strah od bilo kakvih estetskih intervencija. Lepota je nešto na šta smo svi osetljivi, zato je veoma važno pratiti osećanja i želje vašeg pacijenta. Nešto što bih preporučila devojkama u mlađem dobu, jeste Profhilo, koji je takođe pogodan i za stariji tip kože.

Profhilo je hijaluronski stimulator kolagena sa efektom bioremodelinga kože i potkožnog masnog tkiva, tretman koji zaglađuje sitne bore, poboljšava tonus i čini kožu hidriranom i blistavom. Ovaj tretman preporučujem za mlade (od 25 do 40 godina), radi prevencije starenja kože, ali i za starije osobe (40+) radi poboljšanja i zatezanja kože lica, vrata, dekoltea i šaka. Takođe bih izdvojila mezoterapiju, tretman koji dubinski hrani kožu svim potrebnim vitaminima i mineralima koji iz kozmetičkih preparata ne mogu da prodru dovoljno duboko u kožu kako bi postigli željeni efekat.

Foto: Luka Stojanović
  • Kako vi gledate na trendove u estetskoj medicini? Koje je vaše mišljenje o trendu povećavanja usana i jagodica?

Jednu od mojih najvećih briga predstavlja uticaj medija na mladu populaciju. Ne podržavam podleganje trenutnim trendovima, jer su oni vrlo često prolazni. Smatram da lepota prvenstveno dolazi iznutra. Samim tim bih mladim ljudima poručila da prvo počnu sa pronalaskom svoje ličnosti i unutrašnjeg zadovoljstva i nege.

Kada je reč o trendu povećavanja usana i jagodica, vrlo je važan odabir materijala i stručnost kada su u pitanju intervencije te vrste. Važna stvar kod filera je ta što možemo postepeno oblikovati i nadograđivati volumen i na taj način dostići željeni izgled. Prošao je trend prevelikih jagodica i usana, te sad idemo ka prirodnom izgledu i posmatranju lica kao celine. Takođe, damama posle četrdesetih toplo preporučujem aplikaciju manjih količina filera u svoje usne, jer sa godinama gubimo koštanu masu, mišiće i masno tkivo u licu i samim tim usne gube na volumenu.

  • Kako biste objasnili vaš lični pristup estetskoj medicini?

Lepota je nešto o čemu pričamo mnogo, a malo znamo samu suštinu. Vodim se svojim osećajem, kao što bi Dostojevski rekao „Lepota će spasiti svet“. Moje poimanje ove filozofije znači da ako lepo pričamo i ako se lepo ophodimo prema sebi i prema drugima ovaj svet zaista može da bude lepše mesto. Smatram da svako treba da se trudi da bude najbolja verzija sebe, te da poboljša ono čime nije zadovoljan.

Dopada mi se činjenica da sve više lekara estetske medicine preferira primenu estetskih poduhvata koji pomažu u postizanju prirodnog izgleda, jer upravo smo mi ti koji treba da utičemo na naše pacijente i da održavamo estetsku medicinu u prirodnim granicama. Zato apelujem da estetsku medicinu ne posmatrate sa predrasudama, već da dozvolite sebi da sagledate širu sliku. Ja sam tu da saslušam želje i potrebe pacijenata, pružim im savete i kvalitetno iskustvo. Zalažem se za to da budete ono što jeste i da budete posebni i uživate u svojoj posebnosti!

Video: Estetska hirurgija: Gde je mera i kako je pronaći?

(Telegraf.rs/PR)