5 namirnica koje bi trebalo jesti tokom proleća: Jačaju imunitet i čuvaju zdravlje
Nutricionisti kažu da postoje namirnice koje je važno uvrstiti u ishranu tokom ovog godišnjeg doba
Za razliku od korenastog i nekog mahunastog povrća koje jedemo zimi, proleće je idealan period u godini da se više okrenemo sirovoj ili kraće kuvanoj hrani.
Nutricionisti kažu da postoje namirnice koje je važno uvrstiti u ishranu tokom ovog godišnjeg doba.
Prepručuju pet namirnica koje su poželjne u ishrani u prolećnim mesecima.
1. Jagode
Ovo bobičasto voće jedno je od najzdravijih, a možemo ga jesti sveže samo u ovo doba godine. Jagode su bogate vitaminom C, manganom i vlaknima, pa jačaju imunitet i doprinose sprečavanju mnogih oboljenja. Ubrzavaju metabolizam, a time pospešuju i mršavljenje.
One su odličan sastojak raznih deserta, smutija, a možete ih jesti i za doručak i užinu.
2. Sremuš
Biljka sremuš je bogata mineralima i vitaminom C, tako da može pomoći kod raznih zdravstvenih problema. Listovi sadrže veću količinu vitamina C nego lukovica, tako da se uglavnom za upotrebu preporučuju listova sremuša.
Možete ih konzumirati u obliku salate ili kao dodatak jelima.
3. Rotkvice
Rotkvice su ukusno povrće koje jelima pruža specifičan gorki ukus i crvenkastu boju. One sadrže brojne vitamine, minerale i vlakna, zahvaljujući kojima jačaju srce i regulišu nivo šećera u krvi.
Možete ih jesti u salatama, uz sendviče ili od njih napraviti zdrav namaz.
4. Nana
Nana i predstavlja mnogo više od osvežavajuće, začinske biljke koju najčešće konzumiramo kao čaj. Zahvaljujući antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, odlična je u borbi sa različitim upalama. Nana poboljšava varenje i umiruje stomačne tegobe.
Svežu nanu možete dodati u salate, čorbe, potaže, smutije, ali i u razne poslastice.
5. Grašak
Ova prolećna mahunarka bogata je proteinima. Sadrži vitamine C, E i K i veliku količinu biljnih vlakana. Za grašak je dokazano da jača nervni sistem, kosti i srce. Možete ga jesti kao varivo, potaž ili prilog uz razna jela.
Međutim, grašak može biti i sastojak mnogih salata.
(Telegraf.rs)