Naučnici na pragu da otkriju lek koji oporavlja srce posle srčanog udara

Slična tehnologija je korišćena za kreiranje vakcina Fajzer i Moderna

Foto: Shutterstock

Genetsko praćenje korišćeno za pravljenje vakcina protiv korona virusa sada se prilagođava da pomogne u regeneraciji srca koje je oštećeno srčanim udarom.

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu pratili su genetske kodove zvane mRNA koje proizvode proteine za stvaranje zdravih srčanih ćelija.

Revolucionarno istraživanje moglo bi da dovede do prvog leka na svetu za žrtve srčanog udara, prenosi The Times. Slična tehnologija je korišćena za kreiranje vakcina Fajzer i Moderna.

Vodeći istraživač, profesor Mauro Giaca, rekao je:

- Svi smo rođeni sa određenim brojem mišićnih ćelija u našem srcu i one su potpuno iste kao one s kojima ćemo umreti. Srce nema sposobnost da se popravi posle srčanog udara. Naš cilj je bio da pronađemo tretman koji može da "ubedi" ćelije koje su preživele udar da se razmnožavaju.

Kako kaže, regeneracija oštećenog ljudskog srca bila je san do pre nekoliko godina, ali sada može postati stvarnost.

- Koristimo potpuno istu tehnologiju kao vakcine Fajzer i Moderna za ubrizgavanje mikro RNK u srce, dostižući preživele srčane ćelije i podstičući njihovu proliferaciju. Nove ćelije bi zamenile mrtve i umesto da formiraju ožiljak, pacijent ima novo mišićno tkivo - objašnjava profesor Mauro.

Širom Velike Britanije, oko 100.000 ljudi bude hospitalizovano svake godine nakon srčanog udara - uzrokovanog blokiranim dovodom krvi u srce.

Srčani udari izazvaju tešku traumu srčanog mišića i ubijaju više od 100 milijardi srčanih ćelija.

Ljudsko srce nema sposobnost da se samo izleči, ostavljajući mnogim žrtvama srčanog udara iscrpljujuće ožiljke koji dovode do daljih komplikacija.

Naučnici veruju da bi nova terapija RNK (ribonukleinskom kiselinom) mogla da revolucioniše kardiovaskularnu medicinu i zaustavi milione srčanih udara koji napreduju ka srčanoj insuficijenciji.

Pokušaji za regeneraciju oštećenih svinjskih srca su do sada bili uspešni, a testovi na ljudima bi trebalo da budu sprovedeni u naredne dve godine.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)