4 zdravstvena benefita konzumiranja namirnica koje pomažu proizvodnju kolagena
Kada nivo kolagena u telu opadne, dolazi do ubrzanog starenja i nastajanja bora
Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu. On je glavna komponenta vezivnog tkiva koje čine nekoliko delova tela, uključujući tetive, ligamente, kožu i mišiće.
Postoji bezbroj namirnica koje možete jesti kako biste povećali unos kolagena, uključujući citrusno voće, paradajz i beli luk.
Pored bezbroj namirnica koje podstiču proizvodnju kolagena, postoji i četiri benefita koje ovaj protein ima na naše zdravlje.
1. Poboljšava zdravlje kože
Kolagen igra važnu ulogu u jačanju i povećanju elastičnosti i hidratacije kože. Starenjem, naš organizam proizvodi manje kolagena, što dovodi do suve kože i stvaranja bora.
Međutim, nekoliko studija je pokazalo da kolagenski peptidi ili dodaci koji sadrže kolagen mogu pomoći usporavanju starenja kože, smanjujući bore i suvoću kože.
2. Ublažava bolove u zglobovima
Kolagen pomaže u održavanju naše hrskavice, a to je tkivo nalik gumi koje štiti naše zglobove. Kako se količina kolagena u našem organizmu smanjuje sa starenjem, povećava se i rizik od razvoja degenerativnih poremećaja zglobova, poput osteoartritisa.
3. Jača kosti
Vaše kosti su uglavnom napravljene od kolagena, što im daje strukturu i pomaže da ostanu jake. Kao što se kolagen u našem organizmu smanjuje sa starenjem, tako se povećava i koštana masa. To može dovesti do stanja poput osteoporoze, koju karakteriše niska gustina kostiju i povezana je sa većim rizikom od preloma kostiju.
4. Čuva srce
Kolagen pruža strukturu našim arterijama, a to su krvni sudovi koji nose krv iz našeg srca do ostatka organizma. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati slabe i krhke. To može dovesti do ateroskleroze, bolesti koja karakteriše sužavanje arterija. Ateroskleroza ima potencijal da dovede do srčanog udara i šloga.
(Telegraf.rs)