"Mislila sam da moja kćerka ima običan virus, a onda joj je otkriven redak tumor na mozgu"

Prvi simptomi koje je imala šestogodišnja devojčica nisu upućivali na tešku dijagnozu, ali je jedan dijagnostički pregled razvejao sve sumnje

Foto: make-a-wish.org.uk

Pandemija korona virusa, proglašena u martu 2020. godine, većini ljudi donela je prinudnu promenu životnih navika.

Mnogi se nisu snašli u novonastalim okolnostima, pa su imali burne fizičke reakcije, iako nisu bili u dodiru sa virusom.

Na udaru su posebno bili najmlađi koja su do tada bezbrižno detinjstvo bili prinuđeni da zamene boravkom “u četiri zida”. Mnoga deca nisu mogla da “pregrme” ovaj period bez psihosomatskih posledica; tako su prvi dani u pandemiji mnogim mališanima prolazili uz glavobolju, dijareju i povraćanje.

Iste simptome imala je i tada šestogodišnja Indeg Roberts iz Velike Britanije. Njena mama Ceri vodila ju je kod pedijatra, ali je dobila odgovor da je to “verovatno stomačni virus” uslovljen promenom životnih navika koje su nametnute zbog pandemije.

Međutim, u novembru 2020. devojčica je prestala da jede i počela je naglo da mršavi. Prestravljeni roditelji odveli su je na novi pregled. Devojčica je upućena u bolnicu, a na CT snimku ustanovljeno je da ima tumor na mozgu.

Ceri se priseća kako je intuitivno pretpostavljala da njena kćerka nema samo “običan stomačni virus”.

- Pre nego što će Indeg odvesti na snimanje, rekla sam medicinskoj sestri da znam kako sumnjaju da moje dete ima tumor. U roku od sat vremena rezultati su stigli. Kad je doktor saopštio da se radi o veoma retkoj vrsti tumora na mozgu, bacila sam se na pod i neutešno plakala.

Strah i posle pobede

Malenoj Indeg ustanovljen je ependimom, retka vrsta tumora koja se javlja u mozgu i kičmenoj moždini, uglavnom kod dece. U Velikoj Britaniji 30 mališana godišnje biva suočeno sa ovom teškom dijagnozom. Devojčica je operisana u dečjoj bolnici u Liverpulu, a operativni zahvat trajao je punih devet sati. Potom je usledio drugi krug lečenja koji je podrazumevao pet ciklusa hemioterapije, radioterapiju, kao i terapiju protonskim zracima.

Malena heroina uspešno se izborila protiv tumora, ali njene roditelje, kao i dve sestre, ne napušta strepnja da bi tumor mogao da se vrati.

- Svaki put kad se Indeg požali da je boli glava, pretrnem od straha - iskrena je majka.

(Telegraf.rs)