5 vrsta namirnica koje su najčešći alergeni: Jedna se nalazi u velikom broju proizvoda

Mnoge vrste namirnica mogu da budu alergeni, ali se ipak nekoliko njih izdvaja, jer su baš one razlog za 90 odsto svih alergija na hranu

Foto: Shutterstock

Alergija na hranu je neuobičajena reakcija tela kada konuzumirate nešto, bilo da je to hrana ili piće, što vam ne prija. Simptomi su uglavnom promene na koži, problemi sa varenjem, respiratornim ili kardiovaskularnim sistemom, a postoji i opasnost da dođe do anafilaktičkog šoka.

Blage alergijske reakcije su svrab ili osip na koži, peckanje oko usta ili u grlu, zapušen nos ili curenje iz nosa, mučnina itd. Ozbiljnije reakcije su oticanje usana, jezika, lica, udova, kratak dah, grčevi u stomaku, povraćanje i dijareja.

Mnoge vrste namirnica mogu da budu alergeni, ali se ipak nekoliko njih izdvaja, jer su baš one razlog za 90 odsto svih alergija na hranu.

1. Kikiriki

Kikiriki i u malim količinama može da izazova ozbiljne alergijske reakcije, koje mogu biti opasne po život.

Deca češće nego odrasli imaju alergije na kikiriki, kod nekih se vremenom izgubi, međutim ima i onih koji moraju da ga izbegavaju doživotno.

2. Kravlje mleko

Alergija na mleko je imunološka reakcija na jedan od proteina u životinjskom mleku i najčešći uzrok alergijskih reakcija kod male dece.

Reakcija je obično sporija, simptomi se razvijaju od nekoliko sati do čak nekoliko dana kasnije, a uključuju grčeve u stomaku, dijareju, osip po koži, povremeni kašalj, curenje iz nosa…

3. Jaja

Kada su u pitanju jaja, verovatnije je da će proteini u belancetu izazvati reakciju, iako neki ljudi mogu biti alergični i na belance i na žumance.

Alergije na jaja se obično javljaju u vrlo ranom dobu, a simptomi su slični drugim vrstama alergija i mogu uključivati jednu ili više od sledećih reakcija: promene na koži kao što su ekcem, koprivnjača ili otok; bol u stomaku, mučnina, dijareja ili povraćanje; otežano disanje; zapušen nos ili curenje iz nosa; ubrzan rad srca.

4. Riba

Alergija na ribu može da izazove veoma ozbiljne reakcije, čak i ako je prethodna reakcija bila blaga, a ima visoko osetljivih ljudi kod kojih će se alergija javiti i samo na miris ili dodir ribe.

Simptomi se kreću od takozvanog oralnog alergijskog sindroma, u kojem sluznica u ustima i grlu počinje da pecka ili otiče nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja, do anafilaktičkog šoka.

Ljudi koji su alergični na ribu mogu biti alergični na sve ili samo na neke vrste ribe.

5. Soja

Alergija na soju obično se javi pre treće godine, a često se povuče do desete. Ipak, ovo je jedna od najproblematičnijih namirnica za izbegavanje, jer postoji čitava lista proizvoda u kojima može biti soje: raznorazni sosevi, majonezi, svi proizvodi s prirodnom ili veštačkom aromom, čorbe, zamene za meso, mesne prerađevine, smrznuti obroci, puteri, mlečni proizvodi…

Alergija na soju se često javlja zajedno sa drugim alergijama, a izuzetno retko može izazvati anafilaksiju.

(Telegraf.rs)