Kako kafa utiče na srce: Rezultati 3 nove studije podstiču da popijete još jednu šoljicu

Dobre vesti za ljubitelje mirisnog crnog napitka

Foto: Shutterstock

Tri nova naučna istraživanja, predstavljena na godišnjoj konferenciji Američkog koledža za kardiologiju, šalju dobre vesti ljubiteljima kafe.

Stručnjaci sugerišu da je konzumiranje od dve do tri šolje kafe dnevno dobro za srce, jer smanjuju rizik od koronarne bolesti srca, srčane aritmije i insuficijencije, a istovremeno pozitivno utiču na dugovečnost.

Rezultati novih studija pokazuju da kafa ne stvara nove kardiovaskularne probleme, niti pogoršava postojeće, a čini se i da ima zaštitni efekat.

– Budući da kafa može da ubrza otkucaje srca, neki ljudi brinu da ona može da izazove ili da pogorša određene srčane probleme – kaže Peter Kistler, profesor medicine na Univerzitetu u Melburnu.

– Ali naši podaci pokazuju da svakodnevno ispijanje kafe ne utiče negativno na zdravlje. Otkrili smo da konzumacija kafe ima ili neutralan efekat, to jest ne nanosi nikakvu štetu, ili je povezana sa dobrobitima za zdravlje srca.

Prva studija analizirala je podatke 382.535 ljudi prosečne starosti od 57 godina i bez poznatih srčanih oboljenja. Najveću korist imali su oni koji su pili od dve do tri šoljice kafe dnevno – oko 10 do 15 odsto manji rizik od razvoja koronarne bolesti srca, srčane insuficijencije, srčane aritmije ili prerane smrti. Rizik je bio veći za one koji su pili manje ili više od dve do tri šoljice kafe. S druge strane, rizik od moždanog udara ili kardiovaskularne smrti bio je manji kod onih koji su pili jednu kafu dnevno.

Druga studija, u kojoj je učestvovalo 34.279 ljudi sa dijagnozom kardiovaskularnih bolesti, takođe je otkrila da osobe koje piju od dve do tri šoljice kafe dnevno imaju manji rizik od smrti od onih koji uopšte nisu pili kafu. Uživanje u kafi nije povećalo rizik od atrijalne fibrilacije ili druge srčane aritmije. Oni koji su već imali aritmiju i pili jednu kafu dnevno imali su skoro 20 odsto manji rizik od smrti u odnosu na one koji nisu pili kafu.

- Ljubitelji kafe mogu da uživaju u ovom napitku čak i ako imaju srčano oboljenje. Postoji čitav niz mehanizama pomoću kojih kafa može da smanji mortalitet i da ima blagotvoran efekat na kardiovaskularne bolesti. Ljudi često izjednačavaju kafu sa kofeinom, ali kafa zapravo sadrži više od 100 biološki aktivnih supstanci koje mogu da pomognu u smanjenju oksidativnog stresa i upale, da poboljšaju osetljivost na insulin, stimulišu metabolizam, inhibiraju apsorpciju masti iz creva i blokiraju receptore za koje se zna da su uključeni u abnormalne srčane ritmove – ističe dr Kistler.

U fokusu treće studije bila je razlika između kafe sa kofeinom i one bez kofeina, kao i mlevene i instant kafe, a u vezi sa kardiovaskularnim bolestima. Pokazalo se da su, bez obzira na vrstu kafe, dve do tri šoljice ovog napitka dnevno povezane sa smanjenim rizikom od aritmije, začepljenja arterija ili srčane insuficijencije.

(Telegraf.rs)