Sanja Škodrić: Skoro sve vrste raka dojke pokrivene su savremenom terapijom

Direktorka Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić izjavila je da je više od 90 odsto različitih vrsta karcinoma dojke pokriveno najsavremenijim lekovima o trošku države. Uskoro će i preostalih desetak procenata dobiti najnoviju terapiju

Više od 90 odsto različitih vrsta karcinoma dojke pokriveno najsavremenijim lekovima o trošku države, a uskoro će i preostalih desetak procenata dobiti najnoviju terapiju, izjavila je danas za Tanjug direktorka Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić povodom Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke.

- RFZO poslednje četiri godine kontinuirano stavlja najsavremeniju terapiju na listu lekova o trošku države, tako da je trenutno preko 90 odsto različitih karcinoma dojke pokriveno savremenom terapijom -  rekla je Škodrićeva Tanjugu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su skoro sve obolele žene pokrivene ovom terapijom, s obzirom na to da se radi o najčešćem malignom tumoru kod žena u našoj zemlji.

U Srbiji svakog dana 13 žena dobije dijagnozu karcinoma dojke. Ovo je ujedno i najčešći maligni tumor kod žena i vodeći uzrok prevremenih smrti kod žena.

Broj novoobolelih i umrlih iz godine u godinu raste, a u našoj državi se bolest i dalje najčešće otkriva u odmaklim fazama bolesti. Prema statističkim podacima, u Srbiji godišnje od raka dojke oboli oko 4.000, a bitku za život izgubi njih 1.600.

(Telegraf.rs/Tanjug)