Za sve intolerantne na gluten: Popis namirnica koje obiluju njime

Osim najpoznatijih izvora glutena u obliku žitarica i pekarskih proizvoda, pažnju treba obratiti i na industrijske proizvode koje ga sadrže

foto Pixabay

Gluten je protein koji se može naći u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam. Deluje kao vezivo ili "lepak", spaja određene supstance i sastavni je deo namirnica za koje nikad ne biste pomislili da sadrže gluten.

Smatra se da ga ima i u nekim lekovima, pa se osetjivim osobama savetuje obavezna konsultacija s lekarom. Ipak, nisu svi osetljivi na gluten i u tom slučaju ga nije potrebno izbacivati iz ishrane.

Kao posledica alergije na gluten, kod mlađih osoba se javlja poremećaj nepodnošenja glutena - celijakija. Nastaje usled nedostatka enzima koji razgrađuje gluten.

Intolerancija na gluten izaziva blaže simptome i može biti uzrok pojave ekcema, osipa, svraba kože, problema sa varenjem, nadimanjem...

Lista namirnica koje sadrže gluten

  • žitarice i proizvodi od žitarica
  • pšenica, ovas, raž, ječam, spelta
  • griz
  • brašno
  • mekinje
  • skrob od žitarica
  • prezle
  • pivski kvasac
  • kvas
  • gusti jogurti
  • mesni proizvodi
  • supe iz kesice
  • gusti umaci 
  • slatkiši koji sadrže brašno

Ishrani bez glutena uglavnom nedostaju hranljive materije kao što su cink, kalcijum i vlakna. Zbog toga je važno da jedete orašaste plodove i semenke, jer ne sadrže ovaj protein, a odličan su izvor potrebnih pomentih materija.

(Telegraf.rs)