Najzdravije povrće na svetu: 7 vrsta koje bi trebalo da uključite u ishranu
Ojačajte imunitet i očuvajte svoje zdravlje
Sigurni smo da znate koliko je unos povrća važan za naše sveukupno zdravlje. Bezbroj studija je povezalo korist od većeg unosa povrća sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i dijabetes.
Sve povrće je zdravo i svako ima neke posebne kvalitetne osobine. Ipak, kad se sledeći put uputite na pijacu, ne propustite ovo fantastično povrće kako biste ojačali imunitet i očuvali zdravlje.
1. Cvekla
Bogata antioksidantima, cvekla ima moć da pročisti i detoksikuje organizam. Ovo korensko povrće ima malo masti i bogato je antioksidantima i vitaminima. Prirodni nitrati kojih u cvekli ima u izobilju oksidiraju kada se pomešaju sa krvlju da bi stvorili azotni oksid koji širi krvne sudove i povećava nivo kiseonika u krvi.
2. Kupus
Dugačak je spisak dobrih komponenata koje kupus poseduje. Tu su, na primer, magnezijum, kalijum, jod, gvožđe i kalcijum.
3. Beli luk
Beli luk ubrzava metabolizam, bori se protiv toksina, štiti od upala, pa samim tim i od virusa i prehlada. Beli luk odlično utiče na imunitet. Sadrži vitamine, korisna ulja, amino-kiseline važne za naše telo. Takođe, sadrži alicin, sastojak poznat po protivupalnom efektu.
4. Karfiol
Iznenađujuće je da karfiol omogućava pravilno funkcionisanje mozga i pravi dobar hormonalni balans. Karfiol pomaže i povećava normalan nivo protoka krvi u svim bitnim organima u telu. Dodatno, pomaže i da se održi normalan krvni pritisak.
5. Brokoli
Zbog kalcijuma, magnezijuma i cinka, brokoli čini kosti jakim. Gvožđe pomaže da krv ostane zdrava, a vitamin A podstiče proizvodnju kolagena.
6. Paprika
Nije važno da li su crvene, zelene ili žute, paprike su bogate mnogim nutrijentima dobrim za srce kao što su likopen i folna kiselina.
7. Kelj
Kelj u sebi ima vitamine A, B, C, E i K. Tu su još mnogi minerali, hlorofil, pa čak i omega 3 masne kiseline. Zato nije ni čudo što već duže vreme kelj važi za superhranu.
(Telegraf.rs)