Namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako imate heliko bakteriju: Usporavaju proces izlečenja

Heliko bakterija ima i sopstvenu zaštitu od kiseline, u vidu omotača ili kapsule koja je okružuje

Foto: Shutterstock

Želudačna kiselina je važna za naš organizam, jer pomaže u razgradnji hrane radi lakše probave. 

Skoro da ne postoji bakterija ili čak predmet koji želudačna kiselina ne može da razgradi, međutim, naučna istraživanja su otkrila da postoji "podmukli neprijatelj" zdravlja koji vešto uspeva da se sakrije od želudačne kiseline - heliko bakterija.

Kako naučnici tvrde, heliko bakterija ima sposobnost da se sakrije u želudačnom epitelu (želudačnoj sluzi). Dakle, za sebe pronalazi mesto u vrlo tankom sloju prilepljive sluzi koja štiti zid želuca od želudačne kiseline.

Pored toga, heliko bakterija ima i sopstvenu zaštitu od kiseline u vidu omotača ili kapsule koja je okružuje.

Takva svojstva zaista omogućavaju heliko bakteriji da godinama, pa čak i decenijama opstane u želucu domaćina.

Šta je heliko bakterija?

Heliko bakterija je vrsta bakterije koja uzrokuje peptične čireve oštećujući sluzokožu želuca i tankog creva.

Foto: Shutterstock

Može se širiti od osobe do osobe putem izloženosti povraćanom sadržaju, fekalnoj materiji, kontaminiranoj hrani ili zagađenom vodenom izvoru ili bliskim kontaktom.

U odnosu na variranje nivoa kiselosti u želucu, heliko bakterija se vrlo aktivno kreće uspešno detektujući sve promene u ovom organu. To joj omogućava i njen oblik zareza, sa nekoliko bičeva na jednom kraju, koji je čine vrlo pokretnom i brzom. Zahvaljujući tome, ova bakterija bez problema opstaje u želucu stvarajući kod pacijenta promene koje dovode i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Heliko bakterija se inače leči antibioticima. Međutim, pravilna ishrana može ispraviti nedostatke uzrokovane ovom bakterijom.

Namirnice koje bi trebalo da izbegavate

Baš kao što pravilna i zdrava ishrana može da pomogne u rešavanju ovog problema, isto tako i nezdrava može da odmogne.

U toku lečenja važno je izbegavati hranu koja može da iritira želudac ili koja može da stimuliše lučenje želudačnog soka, kao i hranu koja pogoršava nuspojave.

Zato je važno izbegavati sledeće namirnice:

  • Kafa, čokolada i crni čaj, jer sadrže kofein, supstancu koja stimuliše kretanje želuca i lučenje želudačnog soka, izazivajući veću iritaciju
  • Bezalkoholna pića i gazirana pića, jer rastežu želudac i mogu izazvati bol i refluks kiseline
  • Alkoholna pića, jer povećavaju upalu želuca
  • Kiselo voće poput limuna, narandže i ananasa, jer mogu izazvati stomačne bolove i gorušicu
  • Biber i začinjena hrana kao što su beli luk, senf, kečap i majonez
  • Video: Ako vaše dete proguta bateriju, ova namirnica mu može spasiti život, a svi je imamo kod kuće

(Telegraf.rs)