7 razloga zašto bi trebalo jesti semenke bundeve: Jačaju imunitet i podstiču rast kose
Za semenke bundeve stručnjaci kažu da su zdrava grickalica, koja je blagotvorna za zdravlje
Semenke bundeve su jedna od onih zdravih namirnica, koju je poželjno što češće koristiti u ishrani. Ona je dragocen izvor minerala i vitamina, zbog čega ima mnogih prednosti blagodeti za opšte zdravlje.
Za semenke bundeve stručnjaci kažu da su odlična grickalica za regulaciju šećera u krvi, jačaju imunitet, sprečavaju upalne procese, štite srce...
1. Visokokalorična namirnica
Seme bundeve zove se i golica i energetski je visoko kalorična namirnica, jer 100 grama sadrži oko 545 kalorija, 30 grama proteina, 12 grama ugljenih hidrata i šest grama vlakana. Ove semenke imaju 20 puta veću kalorijsku vrednost od ploda, sadrže više masti, belančevina i ugljenih hidrata.
Bundeva je vekovima bila hrana američkih Indijanaca, a u Evropu je stigla u 16. veku i brzo počela da se primenjuje u narodnoj medicini.
2. Pune su minerala
Sirovo seme bundeve odličan je izvor magnezijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra. Magnezijum pomaže u poboljšanju raspoloženja, omogućava bolji san, a mangan je bitan za proizvodnju kolagena, jačanje kože i kostiju.
Gvožđe i bakar učestvuju u proizvodnji energije, jer gvožđe transportuje kiseonik do naših ćelija. Cink osnažuje imunitet, čini kožu elastičnom, a čuva i vid. Samo jedna porcija semena bundeve može obezbediti 14 do 42 odsto dnevnih esencijalnih hranljivih materija.
3. Bogate su antioksidansima
Semenke bundeve nisu samo bogate mineralima, već i antioksidansima koji čuvaju zdravlje naših ćelija, a obiluju i vitaminom E. Osim što smanjuju upale, štite i od preranog starenja i hroničnih bolesti.
4. Obiluju dobrim mastima
Semenke bundeve pune su korisnih masti i jedan su od najboljih izvora biljnih alfa-linolenskih kiselina (ALA) omega-3 masnih kiselina. ALA kiseline, kako se, smatra, štite od srčanih oboljenja, smanjuju rizik od začepljenja arterija i sprečavaju upale.
5. Regulišu šećer u krvi
Osim što imaju malo ugljenih hidrata, a mnogo biljnih proteina, istraživanja pokazuju da semenke bundeve štite od pojave dijabetesa tipa 2.
Smatra se da semenke smanjuju moguće komplikacije usled dijabetesa tipa 2, regulišu insulin i štite organe od posledica dijabetesa. Odličan su dodatak redovnoj terapiji.
6. Jačaju imunitet
Semenke bundeve poboljšavaju imunološki sistem. Osim cinka i gvožđa, koji su esencijalni za dobar imunitet, golica ima i antigljivična i antivirusna svojstva.
7. Ubrzavaju rast kose
Bundevino ulje dobijeno iz semenki se koristi i kao eliksir za bolji rast kose. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu "Avicenna Journal of Phytomedicine", masne kiseline, vitamin E i fitoestrogeni iz ulja bundeve mogu da pospeše i ubrzaju rast kose.
(Telegraf.rs)