4 blagodeti suvih šljiva: Evo zašto bi trebalo češće da ih jedemo
Bogastvo i kombinacija nutritivnih materija u šljivi, imaju brojna pozitivna dejstva na ljudski organizam
Naše podneblje je izuzetno pogodno za gajenje šljive i strah naših voćara često nije da šljiva neće roditi, već da će preobilan rod izlomiti grane.
Budući da smo u periodu godine kada ne možemo da kupimo sveže šljive, mnogi se odlučuju da jedu one sušene koje su ukusna i zdrava poslastica.
Pune hranljivih sastojaka koje štite kosti i poboljšavaju celokupno zdravlje, šljive su možda jedna od najvažnijih namirnica za zdravo starenje.
Suve šljive nisu manje zdrave od svežih šljiva i istovremeno su dostupne tokom čitave godine, a ovo su samo neke od blagodeti koje ova voćka nudi.
1. Popravljaju raspoloženje
Poznato je da zimi nivo anksioznosti raste. Za stabilnost nervnog sistema potrebni su vitamini grupe B koji su sadržani u šljivama. Uzgred, u stara vremena suve šljive su se smatrale vrlo efikasnim lekom protiv stresa i depresije.
2. Rešavaju problem sa probavom
Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri, omekšavaju stolicu. Regulisanjem probave preventivno se deluje na zdravlje debelog creva, dok pektin koji se nalazi u ovom suvom voću snižava i holesterol u krvi.
Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za lečenje raznih tegoba.
3. Smanjuju holesterol
Sigurni smo da većina ljudi zna koliko su vlakna važna kada je u pitanju održavanje zdravog nivoa holesterola jer upijaju višak žuči koji se luči iz jetre. Jetra koristi holesterol da bi proizvela više žuči, a kad vlakna upiju žuč, automatski se snižava i holesterol.
4. Za jačanje imuniteta
U suvim šljivama ima veliki broj slobodnih radikala koji se bore sa bakterijama. Ti radikali zapravo jačaju imuni sistem i bore se protiv virusa.
Da bi ojačali imuni sistem, stručnjaci preporučuju da je poželjno jesti dve do tri suve šljive dnevno.
(Telegraf.rs)