4 simptoma koji ukazuju na nedostatak magnezijuma u organizmu

Nedostatak magnezijuma se odražava u celom našem organizmu, jer je njegov uticaj u našem telu od presudne važnosti

Foto: Shutterstock

Magnezijum je veoma važan za ljudski organizam jer je uključen u više od 300 vitalnih metaboličkih procesa u telu. On je osmi najčešći mineral na zemlji i treći najčešći mineral u morskoj vodi, odmah posle natrijuma i hlorida.

Za ljude je najvažnija činjenica da je to četvrti najčešći mineral u ljudskom telu. Najviše ga ima u kostima i zubima, oko 60, odnosno 65 odsto, ostatak je u mišićnom tkivu i ćelijama, a jedan odsto u krvi.

Iako je toliko značajan za organizam, magnezijum je "najranjiviji" mikroelement, odnosno lako je razgradljiv. Uz sve to, registrovano je da u poslednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine magnezijuma. Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima.

Uzroci nedostatka magnezijuma variraju. Oni se kreću od neadekvatnog unosa hrane do gubitka magnezijuma iz organizma usled objektivnih razloga.

Foto: Shutterstock

Zdravstveni problemi povezani sa gubitkom magnezijuma uključuju dijabetes, slabu apsorpciju, hroničnu dijareju, celijakiju, alkoholizam...., a ovo su 7 najčešćih simptoma nedostatka magnezijuma:

1. Mišićna slabost i grčevi

Trzanje, tremor i mišićni grčevi su znaci nedostatka magnezijuma. U najgorem slučaju, nedostatak magnezijuma može čak izazvati i napade ili konvulzije.

Naučnici smatraju da su ovi simptomi uzrokovani većim protokom kalcijuma u ​​nervne ćelije, koji prekomerno emituje ili hiperstimuliše mišićne nerve.

Ponekad, nevoljni trzaji mišića mogu imati mnoge druge uzroke, kao na primer, usled stresa ili konzumiranja previše kofeina, kao sporedni efekti nekih lekova ili simptomi pojedinih neuroloških oboljenja.

2. Nedostatak magnezijuma utiče i na mentalno zdravlje

Razni poremećaji mentalnog zdravlja su još jedna moguća posledica nedostatka magnezijuma u organizmu. Ovo između ostalog uključuje apatiju, koju karakteriše mentalna ukočenost ili nedostatak emocija. Pogoršani nedostatak može čak dovesti do stanja delirijuma.

Foto: Shutterstock

Pored toga, opservacione studije su povezale nizak nivo magnezijuma sa povećanim rizikom od depresije i anksioznosti.

3. Problemi sa spavanjem

Milioni ljudi širom sveta imaju problema da zaspu ili, uopšteno, problema sa spavanjem. Magnezijum igra ključnu ulogu u funkcionisanju našeg centralnog nervnog sistema.

Bez dovoljnih količina ovog minerala, može doći do nesanice. Takođe, nivo magnezijuma u našemorganizmu opada u toku noći, a to dovodi do lošeg kvantiteta i kvaliteta REM faze sna što je, zapravo, najkritičniji ciklus spavanja koji "obnavlja" vaše telo i um.

4. Nedostatak magnezijuma izaziva umor i slabost mišića

Umor, stanje koje se odlikuje fizičkom ili mentalnom iscrpljenošću ili slabošću, jedan je od ključnih simptoma nedostatka magnezijuma.

Budući da je umor nespecifičan simptom, njegov uzrok je nemoguće identifikovati ako ga ne prate drugi simptomi.

Video: Kako da običnim češljanjem utvrdimo da li imamo manjak vitamina D u organizmu

(Telegraf.rs)