Blizanci su 12 nedelja bili deo eksperimenta: Jedan je jeo vegansku hranu, drugi meso
Braća su unosila istu količinu kalorija i vežbala na isti način, jedino što se razlikovalo bilo je poreklo namirnica
Hugo i Ros Tarner su identični blizanaci koji su se proslavili učešćem u istraživanju koje je za cilj imalo da pokaže kako određen način ishrane može da utiče na organizam.
U svrhu istraživanja, Hugo je 12 nedelja jeo samo vegansku hranu, dok je njegov brat Ros jeo veće količine mesa.
Istraživanje je sprovedenu na Univerzitetu Kings u Londonu, a za 12 nedelja, oba blizanca unosila su istu količinu kalorija i vežbala na isti način, jedino što se razlikovalo bilo je poreklo namirnica.
Fotografija u nastavku teksta je nastala na početku ovog istraživanja. Na fotografiji levo nalazi se Hugo koji je bio na veganskom režimu ishrane.
Budući da su jednojajčani blizanci, idealni su za istraživanje kako dijeta i način ishrane mogu da utiču na telo. Hugo kaže da mu na početku nije bilo lako da se navikne na ishranu biljnog porekla, ali da je ubrzo osetio priliv energije.
- Bio sam na veganskoj ishrani i na početku mi nije bilo lako. Mislim da sam prvih nekoliko nedelja žarko želeo meso, mlečne proizvode i sir. Jeo sam voće i orašaste plodove, zbog čega mi je nivo šećera u krvi bio uravnoteženiji. Imao sam više energije - rekao je Hugo.
S druge strane, njegov brat blizanac koji je jeo meso i mlečne proizvode, kaže da mu je energija varirala.
- Nekad sam bio sam pun energije, a nekad sam bio uspavan i usporen - kaže Ros.
Fotografija u nastavku teksta nastala je posle 12 nedelja, a ovog puta Hugo se nalazi na desnoj strani.
Na početku dijete, Hugo je imao 84 kilograma i 13 odsto telesne masti. Na kraju dijete imao je 82 kilograma, a nivo telesne masnoće je ostao isti.
Ros, koji je istraživanje započeo sa 79 kilograma i 13 odsto masnoće, istraživanje je završio sa 85 kilograma i 15 odsto masnoće. Njegov holesterol ostao je isti tokom celog istraživanja.
Naučnici su takođe prikupili fekalne uzorke pre i posle istraživanja i otkrili zanimljive stvari. Hugovi mikrobiomi bolje su štitili od hroničnih bolesti kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska ishrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma.
Ali, i kod Rosa uočeni su učinci na mikroorganizme koji su se malo promenili.
Braća su na kraju istraživanja izrazila želju da opet učestvuju u istraživanju, ali da ono traje šest meseci.
(Telegraf.rs)