10 namirnica koje mogu da ublaže simptome reumatoidnog artritisa
Gojaznost je faktor rizika za pojavu upalnih stanja, a namirnice koje dovode do gojaznosti - poput šećera, proizvoda od belog brašna, slane hrane i gaziranih napitaka povećavaju upalu
Simptomi reumatoidnog artritisa uključuju bol, ukočenost i otok. Kad krenu hladni dani, osobe koje pate od ove bolesti žale se na snažnije simptome čiji je zajednički imenitelj upala.
Uz terapiju koju je propisao lekar, jedno od rešenja za ublažavanje bolova je i promena ishrane. Naime, gojaznost je faktor rizika za pojavu upalnih stanja, a namirnice koje dovode do gojaznosti - poput šećera, proizvoda od belog brašna, slane hrane i gaziranih napitaka - povećavaju upalu.
Dr Lona Sandon, vanredni profesor na Odeljenju za kliničku ishranu na Univerzitetu Teksas u Dalasu, koja i sama pati od reumatoidnog artritisa, izdvojila je 10 namirnica koje bi oboleli mogli da koriste kako bi simptomi bili manje izraženi.
1. Maslinovo ulje
Osobe koje su na mediteranskoj ishrani, bogatoj maslinovim uljem, imaju manje zdravstvenih stanja povezanih sa upalom.
Oleokantal, jedinjenje koje se nalazi u ekstra devičanskom maslinovom ulju, povoljno deluje na organizam, pa se preporučuje kao preliv za salatu umesto drugih vrsta ulja.
2. Vitamin C iz citrusnog voća
Pomorandže, grejpfrut, limun i limeta puni su vitamina C, kao i vlakana. Zato je preporuka da osobe koje pate od reumatoidnog artitisa konzumiraju citrusno voće, najbolje u formi ploda. Ali, ni sa hladno ceđenim sokovima od agruma neće biti greške.
Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena koji pomaže u izgradnji i očuvanju krvnih sudova, ligamenata i kostiju, pa povoljno deluje na opšte zdravstveno stanje osobama koje imaju osteoartritis.
3. Bobičasto voće
Maline, kupine, borovnice, jagode i ribizle su pravi rudnik zdravlja. Bobičasto voće sadrži moćne antioksidanse koji su veliki borci protiv upalnih procesa.
4. Šargarepa i bundeva
Pune su vitamina A koji povoljno deluje na zdravlje kože, ali i zglobova. Kuvanje povećava procenat beta-karotena; dve kuvane šargarepe dnevno mogu povoljno da utiču na smanjenje simptoma reumatoidnog artritisa.
Bundevu je preporučljivo jesti u svežem stanju, izrendanu sa cimetom ili kao smuti.
5. Integralne žitarice
Cela zrna žitarica su bolji izvor vlakana i drugih hranljivih materija poput magenzijuma, selena i kalijuma. Pored toga, integralne žitarice ne utiču nepovoljno na dobijanje kilograma ako ih konzumirate u umerenim količinama, a to može da pomogne u smanjenju bolova i ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa.
6. Đumbir
Ova biljka je izvanredna za osobe koje pate od reumatoidnog artritisa, ali se ne sme uzimati bez prethodnih konsultacija sa lekarom. Đumbir nije dozvoljen ukoliko pijete lekove za razređivanje krvi.
7. Ananas
Ovo tropsko voće bogato je vitaminom C i bromelainom, enzimom koji može povoljno da utiče na smanjenje bola i otoka.
8. Kurkuma
Indijski začin kurkuma sadrži prirodni polifenol kurkumin. Naučnici još nisu utvrdili koliko je kurkumina potrebno da bi se postigao blagotvoran efekat, ali svakako neće biti greška ako dodate malo kurkume u svaki obrok - pospite je po salati ili dodajte u čorbu ili jogurt.
9. Zeleni čaj
Ovaj napitak sadrži obilje katehina koji mogu povoljno da deluju na upale. U studiji objavljenoj u martu 2020. godine došlo se do zaključka da je veći unos zelenog čaja povezan sa manjom aktivnošću reumatoidnog artritisa, što ukazuje na potencijalno blagotvorno dejstvo čaja na ovu bolest.
10. Sok od višnje
Konzumiranje soka od višnje povoljno deluje na upalne procese, umanjujući bolove. Ali, dosadašnja istraživanja nisu utvrdila koja količina soka od višnje je potrebna da bi bolovi koje prati reumatoidni artritis bili umanjeni.
Ovaj sok je svakako zdrav, pa ga isprobajte ukoliko patite od reumatoidnog artritisa.
(Telegraf.rs)