Izrael uvodi 4. dozu vakcine protiv korone: Preporučena je za ove 3 grupe ljudi

Osobe koje žele da prime četvrtu dozu vakcine moći će to da urade pod uslovom da je od primanja treće doze prošlo najmanje četiri meseca

Foto: Shutterstock

Izrael planira da postane prva zemlja na svetu čije će stanovništvo biti vakcinisano i četvrtom dozom vakcine protiv korona virusa. Stručnjaci su dodatnu dozu preporučili osobama koje su starije od 60 godina, medicinskim radnicima i osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Naftali Benet, premijer Izraela pozdravio je novu odluku:

- Divne vesti, ne gubite vreme i idite na vakcinaciju.

Osobe koje žele da prime četvrtu dozu vakcine moći će to da urade pod uslovom da je od primanja treće doze prošlo najmanje četiri meseca.

- Država Izrael nastavlja da stoji na čelu globalnih napora da se izbori sa pandemijom. Građani Izraela su prvi u svetu primili treću dozu vakcine protiv korona virusa, a mi nastavljamo da budemo pioniri i sa četvrtom dozom - rekao je Benet.

Preporučeni razmak između druge i treće doze se takođe skraćuje sa pet meseci na tri meseca.

Jedan od članova stručnog štaba rekao je da odluka da se uvede i četvrta doza nije bila laka.

- Još nemamo podatke o nivou imuniteta, kao što smo imali kada smo se odlučili za treću dozu, ali s druge strane, u ostatku sveta postoje zaista zabrinjavajući podaci - rekla je profesorka Galija Rahav i dodala:

- U ovakvoj situaciji, ako ne reagujete odmah, propuštate voz.

Video: Masovno bekstvo iz aviona: Nisu hteli da budu u karantinu zbog korona virusa

(Telegraf.rs)