3 najbolja probiotika iz prirode: Oni su ključni za dobro varenje i imunitet
Probiotici su značajni za zdravlje našeg organizma
Verovatno ste čuli da su probiotici prirodna sredstva puna dobrih bakterija koja blagotvorno deluju na našu crevnu floru i po mišljenju naučnika podstiču razvoj dobrih bakterija u crevima.
Međutim može doći do disbalansa dobrih bakterija u određenim zdravstvenim stanjima kao što je gojaznost, metabolički sindrom, dijabetes tip dva, zatim kod nezdravih prehrambenih navika, faktori životne sredine takođe mogu da utiču kao i upotreba antibiotika.
Zato je najbolja hrana za nas ona koja je puna dobrih bakterija, a to je mahom prirodno fermentisana hrana.
1. Jogurt
Jogurt je jedan od najpoznatijih probiotika, koji sadrži dobru bakteriju po imenu "lactobacillus orbifidobacteria". Pored toga, jogurt je odlično rešenje za probleme sa grčevima, gasovima i drugim stomačnim problemima.
2. Kiseli kupus
Jača imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres. Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala mangana, selena, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina.
Redovno konzumiranje hrane bogate probioticima poput kiselog kupusa može da umanji rizik od razvoja infekcija poput prehlade i infekcije mokraćnih puteva.
3. Sirevi
Prirodni probiotici se mogu naći u sirevima poput mocarele, čedara i gaude. Svejedno je da li je to mladi sir od kozjeg, ovčijeg ili kravljeg mleka, ali su kozji i ovčiji proizvodi uvek poželjniji zbog manje kazeina i laktoze u mleku od krave.
(Telegraf.rs)