Prof. dr Katarina Lalić: Ključno je da pacijent drži dijabetes u svojim rukama, a ne on njega

Dijabetes danas predstavlja lečenje obolelog sa dijabetesom zajedno sa lekarem i drugim zdravstvenim profesionalcima, započinje priču prof. dr Katarina Lalić, koja se dijabetesom bavi već više od 30 godina

Foto: Vladimir Nešović

Ona ističe da je veoma važno da se ova bolest sagledava zajedno sa pacijentom, da je pacijent u centru zbivanja i da se sva terapija individualizuje i prilagođava svakom od njih pojedinačno.

Ovakav pristup u lečenju dijabetesa je proistekao iz potpuno novih saznanja o patofiziologiji, odnosno iz saznanja kako dijabetes nastaje, koliko ključnih i važnih promena postoji u organizmu koji dovode do dijabetesa. Dr Lalić naglašava da to nije samo neadekvatna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti, savremeni način života, već ima i drugih, genetskih stvari koje do toga dovode.

Foto: Vladimir Nešović

To je neminovno, sa svoje strane, dovelo do razvoja savremenih terapija za lečenje dijabetesa.

-Danas smo daleko od tableta i insulina. Insulin nije više bauk kojim se na neki način preti pacijentu. Insulin je postao sastavni deo tretmana obolelog od dijabetesa i u tom smislu je strašno puno stvari tehnološki prilagođeno pacijentu. Penovi su danas neuporedivi, veličina igle kojom se daje insulin je neuporediva sa onim što se nekada davalo. Sve se ide ka tome da se pacijentu što manje naškodi, odnosno da njegovo zdravstveno stanje bude što bolje - ističe dr Lalić.

Ona je naglasila da naša današnja saznanja govore da nema lečenja dijabetesa bez dobre edukacije pacijenta. Zato svaki pacijent mora da zna sa čime se suočava i šta je ta bolest koju će on imati praktično doživotno. Drugo, sa tim se može živeti najnormalnije i najkvalitetnije. I treće, ono što je jako važno jeste samokontrola glikemije, samokontrola svog šećera.

Kakva su iskustva prof. dr Katarine Lalić sa dijabetesom juče, danas i sutra, pogledajte u videu.

(Telegraf.rs/Dejana Videnović)