Da li nam grafikon pokazuje da je omikron soj, ipak, manje opasan?

Po onome što se što se na grafikonu vidi postoji nada da bi omikron soj mogao da bude manje opasan od svih njegovih prethodnika

Foto: Shutterstock

Genetičar Fransoa Beluks iz Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu objavio je na svom Tviter profilu grafikon koji pokazuje odnos između broja obolelih i broja umrlih od korone u Južnoj Africi za period od početka aprila 2020. do decembra 2021.

Prema prikazanom jasno se vidi da je kroz prethodne mesece sve do decembra ove godine povećanje broja obolelih pratila i povećana smrtnost i da je sa padom broja zaraženih opadao i broj smrtnih slučajeva.

Za razliku od prethodnih meseci u decembru, što se vidi na grafikonu, povećan broj obolelih prati manji broj smrtnih slučajeva što govori u prilog nekim dosadašnjim istraživanjima da je omikron varijanta korona virusa virulentnija i zaraznija, ali da su simptomi blaži, a i smrtnost obolelih od ove varijante niža.

Sve ovo daje nadu bi omikron soj mogao da bude manje opasan, a posebno manje smrtan u odnosu na sve prethodne sojeve korona virusa.

Južna Afrika se uzima kao relevantan reper, jer se nova varijanta korona virusa-omikron soj prvo pojavio na tim prostorima, pa samim tim do sada postoji najveći broj ljudi koji su oboleli i izlečeni od ovog soja.

Video: Pooštrene mere na aerodromu zbog omikrona

(Telegraf.rs)