3 vrste namirnica koje treba jesti u toku zime: Nutricionista otkriva zašto su važne
- Kada stigne zima i hladnije vreme ljudi se uglavnom ulenje, uspori im se metabolizam, a onda dolazi do težeg varenja i viška kilograma - kaže za Telegraf nutricionista Marija Milanović
U toku zime, kada više vremena provodimo kod kuće ušuškani u ćebe, a fizičku aktivnost značajno smanjimo u odnosu na letnji period, potrebno je naći pravi balans u ishrani.
Zimi je ponuda povrća i voća nešto skromnija, ali to ne znači da sa onim koje nam je dostupno ne možemo da ojačamo imunitet i poboljšamo zdravlje.
- Kada stigne zima i hladnije vreme ljudi se uglavnom ulenje, uspori im se metabolizam, a onda dolazi do težeg varenja i viška kilograma - kaže za Telegraf nutricionista Marija Milanović.
Prema njenim rečima, u toku zime ne smemo dopustiti da imunitet padne, jer smo onda podložni prehladama, a to možemo samo pomoću zdrave hrane.
1. Citrusno voće
- U zimskom periodu, kao i u vreme virusa i prehlada, važno je obogatiti ishranu vitaminima, a pogotovo vitaminom C - ističe nutricionista i naglašava koliko je važno jesti citrusno voće:
- Mandarine, limun, narandže i grejpfrut su voćke koje bez problema možemo naći u prodavnicama u toku svih zimskih meseci. Citrusno voće je bogato i flavonoidima, a dominatan je onaj po imenu hesperidin za koga je poznato da povećava dobar, a snižava loš holesterol i trigliceride.
2. Zeleno povrće
- Kupus, blitva, brokoli, celer, spanać..., bilo šta od zelenog povrća je više nego dobro jesti u toku zime. Poznato je da zeleno povrće jak antioksidans i da povoljno deluje na naše krvne sudove. Zeleno povrće pomaže i u detoksikaciji organizma - kod prevelikog unosa masnoća, šećera i teške hrane, naročito posle praznika - objašnjava Milanović.
Kako kaže, hlorofil ima sposobnost da se vezuje za štetne materije iz životne sredine i da usporava njihovu apsorpciju kroz kožu u telo. Takođe pomaže i da se ove materije brzo i efikasno eliminišu iz organizma.
3. Orašasti plodovi
Nutricionista ističe da su orašasti plodovi veoma važni i neophodni za zdravlje organizma, ali da ih treba jesti u umeren količini.
- Zavisno od konkretnog ploda dobićete različite nutritivne benefite, pa ih svakako uključite u vašu ishranu gotovo svakodnevno u malim količinama. Puni su proteina, vlakana, esencijalnih masti i vitamina. Kao prave male nutritivne "bombe" odličan su izbor za užinu ili slatkiš - zaključuje nutricionista Marija Milanović.
(Telegraf.rs)