5 namirnica koje nas greju i jačaju imunitet: Poboljšavaju cirkulaciju i veoma su ukusne

Namirnice koje važe za one koje "greju telo"

Foto: Pixabay

Kako je zima i hladno vreme veliki faktor koji nepovoljno utiču na imunitet, budući da je to sezona virusa i prehlada, zdravlje treba ojačati i prilagoditi vremenskim uslovima.

Ishranu treba obogatiti kuvanim jelima, korenastim povrćem, žitaricama, čajevima, svim onim namirnicama koje podstiču cirkulaciju i pomažu telu da se odbrani od hladnoće, a ujedno i ugreje.

Kako biste to postigli, obratite pažnju na namirnice koje važe za one koje "greju telo".

1. Ren

Korensta biljka podstiče organizam na čišćenje, ubrzava metabolizam i povoljno utiče na cirkulaciju, pa samim tim zagreva organizam.

Ren je riznica vitamina C, poređenja radi, ima ga tri puta više od limuna. Efikasan je protiv prehlada i gripa, a ukusan dodatak mesu i jelima sa ovom namirnicom.

2. Heljda

Heljda je bogata belančevinama, vitaminima B1 i B12. Najveći kvalitet heljde je visok nivo antioksidanasa, čija je uloga da eliminiše slobodne radikale, koji se smatraju jednim od glacnih uzroka nastajanja kancera i srčanih oboljenja.

Osim toga, ona doprinosi zagrevanju organizma, jer je namirnica koja je odlična za krvotok.

3. Ljuta paprika

Kapsaicin, sastojak od koga potiče ljutina, pozitivno deluje na finkciju srca, ublažava bolove, sprečava nastanak čira na želucu i popravlja raspoloženje.

S obzirom na to da ubrzava cirkulaciju, ljuta paprika je odlična namirnica za zagrevanje organizma.

4. Beli luk

O blagotvornim dejstvima belog luka ne treba posebno govoriti. Povoljno utiče na snižavanje lošeg holesterola, sadrži alicin, poznati i kao prirodni antibiotik.

Beli luk odlično utiče na imunitet. Sadrži vitamine, korisna ulja, aminokiseline važne za naše telo. Takođe, sadrži alicin, sastojak poznat po protivupalnom efektu.

Zato se preporučuje redovna konzumacija belog luka, posebno u hladnijim mesecima u godini.

5. Biber

Biber zagreva udove, pa se preporučuje osoba koje imaju lošu cirkulaciju. Vrlo je koristan za regulaciju probave i deluje antikancerogeno, smanjuje nadimanje, ublažava prehlade i upale.

Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež

(Telegraf.rs)