Zbog čega bi bundevu trebalo da jedete što češće: Sve blagodeti za vaš organizam
Osim kao omiljeni nadev za pitu, rado se koristi i kao glavni sastojak za potaže, čorbice, pa čak i za kafu, a mnogima je obožavaju i samostalno ispečenu
Bundeva je u ovo doba godine nezaobilazna namirnica na srpskoj trpezi. Osim kao omiljeni nadev za pitu, rado se koristi i kao glavni sastojak za potaže, čorbice, pa čak i za kafu, a mnogima je obožavaju i samostalno ispečenu.
Osim toga i ulje bundeve, ali i njene semenke blagotvorno utiču na organizam. Istraživanja su potvrdila da ulje preventivno deluje kod funkcije mokraćne bešike, ali i da smanjuje rizik od pojave nekih vrsta kamena u bubrezima.
Sve u svemu bundeva ima veoma blagotvorna dejstva za organizam, a ovu su samo neka od njih:
1. Povoljno utiče na gubitak kilograma
Bundeva je veoma bogata vlaknima koja potpomažu varenje. Osim toga, ona dugo drži sitost i ima malo kalorija, što će uvek olakšati gubitak kilograma.
2. Poboljšava imunitet
Velika količina vitamina A koju bundeva sadrži, telu pomaže da se lakše bori protiv infekcija, virusa i zaraznih bolesti.
Ulje bundeve, kao što je gore navedeno, pomaže u borbi protiv raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osim toga, jedna porcija bundeve sadrži 20 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, koji pomaže u borbi protiv virusa i prehlada.
3. Utiče na lepotu kože
Beta-karoten u bundevi koži pomaže da se zaštiti od sunčevih UV zraka koji izazivaju bore. On je dobar i za zdravlje očiju, zdravlje i lepotu kože.
Osim toga, vitamini A i C su, kako stručnjaci kažu, neka vrsta odbrana ćelija od slobodnih radikala, budući da su antioksidansi.
4. Povoljno utiče na raspoloženje
Ovo je manje poznata dobrobit bundeve, ali stručnjaci kažu da bundeva povoljno utiče na raspoloženje. Ona sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji je zadužen za dobro raspoloženje i osećaj sreće.
(Telegraf.rs)