5 namirnica koje ne sadrže ugljene hidrate: U njima možete uživati bez bojazni od viška kilograma
Postoji hrana koju je moguće jesti u velikim količinama, a da ne brinemo o tome da ćemo se ugojiti
Većina namirnica koju koristimo u svakodnevnoj ishrani obiluje ugljenim hidratima, koji su u kombinaciji sa mastima jedan od glavnih uzročnika viška kilograma.
Ovih pet namirnica sadrži manje od jednog grama ugljenih hidrata na 100 grama, kažu nutricionisti.
1. Meso
Ovo je namirnica koja je odličan izvor proteina, a koja skoro uopšte ne sadrži ugljene hidrate. Možete jesti sve vrste mesa u neograničenim količinama, ali ih nemojte, ako želite da budete vitki, kombinovati sa drugim namirnicama.
2. Jaja
Jaje je pravo skladište proteina, a sadrži manje od 1 grama ugljenih hidrat. Njegove nutritivne verdnosti su visoke, a pored toga što je hranljivo i zdravo može da se sprema na različite načine i da uvek bude ukusan obrok.
3. Riba i morski plodovi
Ove namirnice su riznica proteina i masti, koje pritom sadrže malo ugljenih hidrata. Masne i ukusne ribe poput lososa, tunjevine, sardine, skuše, pastrmke su hranljive i ukusne. Ugljene hidrate ne sadrže ni škampi, školjke dagnje, jastog... Ali je zato hrana iz mora puna vitamina omega-3 masnih kiselina, antioksidanata, minerala i vitamina.
4. Ulja i masti
Možete bez bojazni od gojenja da koristite u ishrani svinjsku mast, maslinovo ulje, maslac, kokosovo ulje, ulje avokada... Ova ulja i masti su naravno najbolja ako su organska i bez dodataka.
5. Začini
Začini koji ne sadrže ugljene hidrate su: so, crni biber, origano, bosiljak, ruzmarin i majčina dušica. Za razliku od njih, na primer, kari i čili imaju veće količine ugljenih hidrata.
(Telegraf.rs)