5 namirnica bogatih jodom: Mineral neophodan za pravilan rad štitne žlezde
Poznato je da nedostatak joda izaziva ozbiljne zdravstvene poremećaje, zato je važno uneti ga u dovoljnim količinama putem ishrane
Jod je mineral koji bi svakodnevno putem ishrane trebalo unositi u organizam, jer je nephodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde i utiče na proizvodnju tiroidnih hormona, koji imaju važnu ulogu u celom telu.
Kada telu nedostaje jod, ovo stanje izaziva oticanje štitne žlezde i dolazi do oboljenja koje se naziva hipotireoza. Simptomi koji se javljaju su umor, naglo gojenje, otečeno lice, glavobolja, pospanost, slabost mišića, depresivno raspoloženje, nizak pritisak, opadanje kose i suva koža.
Namirnice koje možete da unostie kako biste sačuvali celokupno, a posebno zdravlje štitne žlezde su prilično dostupne.
1. Mlečni proizvodi
Istraživanja su pokazala da samo jedna šolja mleka dnevno može da zadovoljni dnevne potrebe organizma za jodom. Isto važi i za jogurt, a kada su sirevi u pitanju dobar izbor je švapski sir.
2. Jodirana so
Jedna četvrtina kašičice jodirane soli sadrži 71 mcg joda, što je polovina od dnevne potrebe organizma za ovim mineralom.
Ipak, so sadrži i natrijum koji može da bude loš po zdravlje bubrega i krvni pritisak, stoga je važno upotrebljavati je oprezno.
3. Tuna
Osim što je bogata proteinima, tuna sadrži malo kalorija, obiluje jodom, kalijumom, gvožđem i vitaminom B.
Tuna je dobar izvor omega 3 masnih kiselina, što je čini odličnom namirnicom u prevenciji srčanih oboljenja.
4. Jaja
Predstavljaju odličan izvor proteina, zdravih masnoća i savršene kombinacije vitamina i minerala. Jod se nalazi u žumancetu.
5. Suve šljive
Suve šljiva bogate su vlaknima, vitaminom K i A, kalijumom i gvožđem.
Takođe, predstavljaju odličan izvor joda, pa se često preporučuju veganima kako bi nadoknadili unos joda u organizam.
(Telegraf.rs)