Nutricionista otkriva da li ugljene hidrate i masti treba izbaciti iz ishrane
Godinama slušamo da su ugljeni hidrati i masti ozloglašena grupa namirnica i da bi ih trebalo u potpunosti izbaciti
Iako pojedincima odricanje od pojedinih namirnica ne pada teško, drugima to predstavlja pravi izazov. Određena grupa ljudi voli namirnice koje se smatraju zdravima, dok je nekima prilično teško da voće i povrće recimo, uvrste u svoj svakodnevni meni.
Godinama slušamo da su ugljeni hidrati i masti ozloglašena grupa namirnica i da bi ih trebalo u potpunosti izbaciti ili bar svesti na minimum, nutricionista Marija Đurković kaže da to nikako nije slučaj.
- Kada kažem da ne bi trebalo izbaciti iz ishrane ugljene hidrate poput hleba, krompira, pirinča ili da telu ne uskraćujete meso i zdrave masti, taj apel nije bez razloga - naglašava nutricionista za Telegraf.
Ona ističe da svaka grupa makronutrijenata odnosno proteini, ugljeni hidrati i masti, imaju svoju ulogu u našem zdravlju i u normalnom funkcionisanju tela, pa i u mršavljenju.
- Proteini su ti koji telu obezbeđuju pravilan rast i razvoj, ugljeni hidrati nam daju energiju, kako bismo mogli normalno da funkcionišemo tokom dana, a masti - prvenstveno one zdrave (nezasićene) podržavaju normalan rad ćelija našeg tela i takođe nam obezbeđuju energiju - kaže Đurković.
Ona, ipak, naglašava da iako neophodne sve tri grupe makronutrijenata, telu nisu potrebne u istoj količini.
- Preporuke se ne daju paušalno, jer je prema novijim naučnim studijama taj raspon mnogo veći nego šti je ranije bio i precizno je moguće odrediti samo individualnim pregledom - zaključuje ona.
(Telegraf.rs)