5 namirnica koje utiču na smanjivanje lošeg holesterola: Ukusne su i lako dostupne

Dobar vest je da holesterol možete da kontrolišete potpuno prirodnim putem

Foto: Shutterstock

Visoki holesterol može biti nasledan, ali je u najvećem broju slučajeva za njega zaslužan način života. On je ključni faktor za razvoj srčanih oboljenja, koja odnose mnogo života.

Treba znati da postoje dve vrste holesterola - lipoproteini niske gustine (LDL) naziva se i "lošim" holesterolom, jer se nagomilava u arterijama uzrokujući sužavanje koje ograničava protok krvi i može da dovede do srčanog ili moždanog udara, dok je lipoproteini visoke gustine (HDL) holesterol koji se naziva "dobrim".

Dobra vest je da je holesterol moguće držati pod kontrolom prirodnim putem - izbegavanjem stresnih situacija, izbegavanjem upotrebe cigareta, redovnom fizičkom aktivnošću i pridržavanju zdravih prehrambenih navika.

1. Orašasti plodovi

Nedavno objavljena studija "American Journal of Clinical Nutrition" pokazala je da je redovno konzumiranje oraha i pistaća delotvorna i dijetalna strategija za smanjenje lošeg holesterola i triglicerida.

- Orašasti plodovi sadrže visok procenat mononezasićenih masnih kiselina i višestruko nezasićenih masti, za koje je dokazano da smanjuju količinu štetnog holesterola u krvi. Mononezasićene masti takođe deluju protivupalno i smanjuju nivo u kom holesterol prianja na ćelije arterija uzrokujući smanjen protok krvi - kaže sportska dijetetičarka Dženifer Odonel.

Ipak, orašasti plodovi su kalorični, pa pripazite s dnevnim unosom.

Foto: Unsplash

2. Kinoa

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli više celovitih žitarica poput kinoe, smeđeg pirinča i testenine od celog zrna pšenice u toku 12 meseci, imali pad u broju triglicerida i povećanje nivoa HDL holesterola za razliku od onih koji su jeli više rafinisanih ugljenih hidrata.

- Celovite žitarice bogate su vlaknima, posebno topljivim vlaknima, koja deluju poput sunđera koji upija slobodno plutajući holesterol u krvotoku i nosi ga iz tela, pa tako igra ključnu ulogu u smanjenju holesterola u krvi - kaže dijetetičarka.

3. Jabuke

U objavljenoj studiji iz 2020. godine, 40 učesnika koji su imali blago povišeni holesterol, konzumirali su dve jabuke svakog dana u toku od dva meseca. Svi su imali poboljšanje i smanjenje rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući i smanjenje nivoa ukupnog i lošeg holesterola.

Foto: Freepik

4. Avokado

Studija je pokazala da su odrasli koji su jeli jedan avokado svakodnevno tokom pet nedelja imali niži nivo lošeg holesterola, nego kada isti nisu konzumirali.

Avokado sadrži mononezasićene masti, dijetalna vlakna i antioksidanse poput luteina, što ga čini dobrom namirnicom za smanjenje holesterola.

5. Borovnice

Utvrđeno je da veći unos antocijana, snažnih antioksidansa koji se nalaze u obojenom voću, uključujući borovnice, kupine, tamno grožđe i trešnje, povećavaju broj HDL holesterola, a istovremeno smanjuju LDL.

To je zato što antocijanini imaju moć da smanje aktivnost CETP-a, vrste proteina koji prenosi holesterol sa HDL na LDL molekule.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf.rs)