5 namirnica koje čuvaju kosti: Pune su kalcijuma, ali neke treba oprezno konzumirati
Kalcijum je važan mineral koji čuva naše kosti i sprečava osteoporozu
Kalcijum je neophodan u za zdravlje kostiju, a poznat je glavni mineral u borbi protiv osteoporoze, pa je zbog toga važno da ga imamo dovoljno u organizmu.
Postoje namirnice koje obiluju kalcijumom i koje je neophodno koristiti u ishrani. Nutricionisti navode kojih pet namirnica posebno obiluju ovim mineralom.
1. Jogurt
Čaša nemasnog jogurta ima blizu 450 miligrama kalcijuma, što je oko 42 odsto preporučene dnevne doze ovog minerala. Jogurt je bolji od mleka, jer sadrži više kalcijuma. naime, čaša nemasnog mleka sadrži oko 300 miligrama.
2. Tvrdi sirevi
Mnogi nutricionisti smatraju da su oni jedan od najboljih izvora kalcijuma, ali upozoravaju da ih, ipak, treba pažljivo konzumirati. Ovi mlečni proizvodi sadrže i veliki procenat masnoće, pa preterivanje sa sirevima u ishrani nije preporučljivo.
3. Sojino brašno
Sojino brašno, ali i tofu su odličan izvor ovog minerala. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcijuma, a ova namirnica može da zameni i meso, pa nutricionisti preporučuju da je uvedete u ishranu.
4. Riba
Posebno zdrava riba puna kalcijuma, jeste morska. Najbolji izbor su sardele koje možete jesi sa kostima, zahvaljujući kojima ćete u organizam uneti dodatnu dozu ovog minerala.
5. Suvo voće
Među suvim voćkama smokve, šljive i urme su svakako najveći izvor kalcijuma. Ovog minerala ima i u susamu, ali i u mnogim orašastim plodovima.
(Telegraf.rs)