Kad je zdravije koristiti mast, a kada ulje? Naš doktor daje savete zlata vredne

Večita dilema - da li je hranu zdravije pripremati na ulju ili na masti, konačno je razrešena

Foto: Shutterstock

Iako je većina generacija rođena na našim prostorima odrastala na hrani pripremljenoj na masti, ova namirnica je u jednom trenutku proglašena krivcem za visok holesterol i višak kilograma.

Mnoge domaćice “proterale” sa mast iz kuhinje i počele da spremaju hranu na ulju, uverene da će tako sačuvati zdravlje članovima porodice.

Ali, da li je mast zaista toliko loša, a ulje zaista toliko dobro?

Sve zavisi od toga šta od hrane pripremate i kad i kako koristite neku od ove dve masnoće.

- Ako birate između masti i ulja, bolje je da se opredelite za mast - kaže dr Saša Plećević, poznatiji kao Dr FeelGood, promoter zdravih stilova života.

- Ali, ako, na primer, spremate ćuretinu, spremite je bez masti i prelijte hladno ceđenim maslinovim uljem.

Velika greška je, ističe Dr FeelGood, pripremanje hrane na maslinovom ulju. Naime, ovo ulje prilikom termičke obrade gubi blagotvorna svojstva.

Inače, dr FeelGood autor je prvog i jedinog ONLINE programa "Zona zdravlja" po promo ceni od 3.999 dinara mesečno, a koji uključuje besplatan fitnes bicikl sa tabletom i potrebnim rekvizitima na revers, besplatan pregled, personalizovan program ishrane, individualno programiran trening, 24-časovnu kontrolu i podršku, kao i njegove savete lično. Dovoljno je samo 30 minuta tri puta nedeljno!

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)