5 razloga zašto je kuvanje hrane zdravo za naše psihičko, ali i fizičko zdravlje
Ako do sada niste voleli da spremate hranu, psiholog iznosi razloge zbog kojih biste mogli da se predomislite
Ako do sada niste voleli da kuvate i ako vam je kuvanje padalo teško, sada imate ozbiljne razloge da o ovoj kućnoj obavezi promenite mišljenje. Psiholog Martin Preston tvrdi da postoji pet jakih razloga zbog kojih bi svaka žena trebalo ako ne svaki dan, onda bar povremeno da se lati varjače i kuvanje pretvori u svesno uživanje.
1. Smanjuje stres i anksioznost
Kuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog može da pomogne smanjenu hormona stresa - kortizola i adrenalina. Ovo ne samo što dobro utiče na smanjenje nivoa stresa i anksioznosti, već ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.
2. Jača samopouzdanje
- Kada spremite ručak osećate se korisno, jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima vašim trudom, svavako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.
Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu - objašnjava Preston.
3. Podstiče kreativnost
Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje.
- Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i telo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji - tvrdi psiholog.
4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa
- Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu, koja ima posebnu simboliku, mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze - kaže Preston.
5. Jačanje fizičkog zdravlja
Neke aktivnosti u kuhinji poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.
(Telegraf.rs)