7 razloga da koristite kurkumu u ishrani: Ova kraljica začina ima neverovatna lekovita svojstva
Slična je đumbiru, a i primena joj je jednako široka, a posebno se rado koristi u kulinarstvu kao izuzetno zdrav začin
Kurkuma je začin koji se već vekovima koristi u Indiji i Indoneziji, a poslednjih decenija sve češće i na prostorima Evrope.
Zbog njenih lekovitih svojstava Indijci kurkumu doživljavaju kao svetu hranu, odakle i dolazi naziv kurkuma, što zapravo znači "čudo prirode".
Kurkuma nastaje mlevenjem suvog korena tropske biljke koja pripada porodici đumbira. Izgled biljke podseća na šargarepu sa kvrgama, a boja joj je braonkasto -narandžasta.
Ovaj čaroban začin jelima daje lepu narandžasto-žutu boju, a svojim posebnim ukusom obogaćuje mnoga variva, umake, soseve, ali i poslastičarske kremove.
Posebno je značajan njen osnovni sastojak kurkumin koji ima preventivno dejstvo u sprečavanju mnogih bolesti.
Kurkuma je danas lako dostupna i može se kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, a postala je posebno popularan i poznat začin na našim prostorima u poslednjih 10 godina.
Postoji mnogo razloga zbog kojih bi kurkumu trebalo da uvrstite u ishranu.
1. Ima snažno antibakterijsko dejstvo
2. Otklanja loš zadah iz usta i sprečava širenje bakterija u usnoj duplji, jer sadrži fitonutrijent kurkumin
3. Preporučuje se kao dodatak uz redovnu terapiju kod oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa
4. Kurkuma ima antoksidansno i hepatoprotektivno svojstvo zahvaljujući aktivnom sastojku kumarinu koji pomaže zaustavljanje oštećenja jetre
5. Na prirodan način podstiče obnavljanje crevne flore; jedan je od najjačih prirodnih antibiotika koji ne uništava floru i dobre bakterije u crevima
6. Ima ulogu i u zaštiti srca i krvnih sudova, a pomaže i u regulaciji lošeg holesterola
7. Kurkuma je dodatni alternativni metod uz redovnu terapiju kod lečenja ekcema, ali kod snižavanja šećera u krvi
Ukoliko se opredelite da uvrstite kurkumu u ishranu, kombinujte je sa mlevenim crnim biberom kako biste iz nje izvukli maksimum.
(Telegraf.rs)