5 moćnih namirnica za zdravo srce i krvne sudove: Pravilnom ishranom protiv kardiovaskularnih bolesti
Način ishrane je najvažniji za normalno funkcionisanje srca
Za zdravo srce i krvne sudove potrebna je pre svega želja i disciplina. Želja da se promeni životni stil, a disciplina da se ta želja zaista i ostvari. Srce i krvni sudovi predstavljaju cirkulatorni sistem našeg tela, sačinjen od ogromne mreže krvnih sudova koja prožima čitav organizam i od koje zavisi celokupno čovekovo zdravlje.
Krv, koja prolazi kroz ovaj tanani sistem zadužena je da organizmu dopremi hranljive materije, hormone, kiseonik, druge gasove do svih ćelija u telu.
Svakodnevno konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima može osigurati održanje normalne cirkulacije krvi i nivoa krvnog pritiska. Ovo je izuzetno dobra hrana za zdravo srce, koja sprečava oksidaciju masnih materija u krvotoku, a time i formiranje tromba.
1. Paradajz
Paradajz u svom sastavu broji dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanta. Posebna pažnja kada je čovekovo zdravlje u pitanju, posvećuje se kuvanom paradajzu i soku napravljenom od njega.
Ovo povrće je bogato vitaminima B, C i E, a takođe se može pohvaliti sa velikom količinom gvožđa, bakra, mangana i mnogo kalijuma.
2. Brokoli
Nutritivne vrednosti brokolija, čine ovu namirnicu "superhranom", koja je jedna od najbitnijih za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova, kao i celokupnog zdravlja. Mladice brokolija se često mogu naći u prodavnicma zdrave hrane, pa čak i u nekim drugim prodavnicama, a one su naročito bogate sulfarafanom, mada i cvetovi brokolija imaju obilje ovog jedinjenja.
Brokoli sadrži i hrom, mineral koji reguliše šećer u krvi i pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa, visokog holeserola i bolesti krvog sistema.
3. Celer kao lek za lečenje visokog krvnog pritiska
Celer se veom dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lek za lečenje visokog krvnog pritiska. Ovo povrće poznato je po tome što je bogato kalijumom koji utiče na smanjenje krvnog pritiska. Celer sadrži i butil fatalid koji je fitohemijsko jedinjenje koje ujedno daje upečatljivu aromu ovom povrću.
4. Crveno grožđe
Ovo sočno voće, bogato je reservatolom, supstancom koja pomaže u tome da ne dođe do slepljivanja trombocita, koje sem u zgrušavanju imaju ulogu i stvaranju plakova na krvnim sudovima. Crveno grožđe sadrži u sebi vitamine A, C i B6, kalijum, kalicijum, gvožđe, fosfor, folate, magnezijum i selen.
5. Cvekla
Cvekla je odličan izvor nitrata, jedinjenja koja se u telu pretvaraju u azot-oksid, koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava rad srca. Osim što je veoma zdrava, ova korenasta biljka je dostupna svima, prijatnog je ukusa i možete je koristiti na više načina u ishrani.
(Telegraf.rs)