6 namirnica koje jedu najzdraviji ljudi na svetu: Produžavaju život i poboljšavaju vitalnost
Namirnice koje najčešće jedu najzdraviji ljudi na svetu
Svi znamo za bar pojedan primer osobe koja je u poodmaklim godinama, a vitalna je kao da ima barem duplo manje. Dvoje lekara, Stiv Bovers i njegova supruga Elizabet Šimer Bovers, odlučili su da otkriju šta svi veoma zdravi ljudi imaju zajedničko.
Oni su u sklopu svog istraživanja pronašli navijačice u sedamdesetim, padobrance u osamedesetim i trkače u devedesetim godinama, kao i ostale ljude u poodmaklim godinama za koje su one samo broj. Pitali su ih šta jedu za doručak, ručak, večeru i međuobroke i tako je nastala knjiga "Tajne najzdavijih ljudi na svetu".
Ispitanici su najčešće spominjali, između ostalih, i ovih šest namirnica.
1. Bademi
Bademi su bogati mastima, vlaknima i proteinima, a mnogo su više od obične grickalice. Možete ih koristiti za bogatiju ovsenu kažu, jogurt ili za mafine. Takođe možete praviti zdravije palačinke sa bademovim brašnom.
2. Jabukovo sirće
Ejmi Morosini, jedna od osoba intervjuisanih za navedenu knjigu, podelila je svoju tajnu zdravog života. Rekla je da neki ljudi stavljaju jabukovo sirće u vodu koju piju u toku celog dana, ali da njoj taj ukus ne prija i da zato pije po čašicu dnevno, ali odjednom.
- Umesto da posle zagrizem limun, ja pojedem slatko voće kao što su jagode ili mandarine. To je jedna zaista zdrava navika - rekla je Ejmi.
3. Avokado
Avokado je pravo super-voće. Ono sadrži više kalijuma od banane, sadrži mnoštvo monozasićenih masnih kiselina koje su odlične za tanak struk i zdravo srce i vlakana koji vas drugo drže sitima. Avokado može da posluži kao odličan namaz, dodatak salatama, kao deo sendviča, a ujedno može da obogati bilo koji zdravi napitak.
4. Pasulj
Pasulj je prepun vlakana, pa je odličan za mnogo više od regulisanja probave. On pomaže u regulaciji šećera u krvi, poboljšava holesterol i jača sveukupno zdravlje probave. Možete ga jesti kao klasično kuvano jelo, napraviti paštetu od njega ili ga koristiti kao zamenu za mleveno mesu u mnogim jelima, ali i u poslasticama.
5. Bobičasto voće
Bobičasto voće je takođe odlično za zdravlje. Keri Dugan, koja je, čini se, prestala da stari u 30-ima kaže da je konzumiranje borovnica njena dnevna navika. Ona sada ima 60 godina, ali ima energiju i telo mnogo mlađe osobe.
Borovnice su savršene kao zdrava grickalica, dodatak voćnim salatama i kašama.
6. Losos
Riba je odlična za zdravlje, a pogotovo losos. Losos je savršen kao samostalan obrok, ali odličan je i u raznim kombinacijama, a osim okusa, on je bogat i mastima koji se bore protiv upala u telu.
(Telegraf.rs)