5 namirnica koje umiruju bol u stomaku i smanjuju želudačnu kiselinu
Gorušica je jedan od najčešćih tegoba savremenog čoveka
Gotovo da nema čoveka koji u toku života nije imao iskustvo sa pojavom gorušice i sa svim neprijatnostima koje ona nosi. Gorušica izaziva osećaj gorkog ukusa u grlu, žarenje i pečenje, pritisak i bol u gornjem delu stomaka i iza grudne kosti, a javlja se zbog vraćanja želudačne kiseline.
Ova kiselina nalazi se u želucu i potrebna je za mnoge procese koji se odnose na zdravlje probavnog trakta. Nažalost, kako starimo, proizvodnja želudačne kiseline se smanjuje - što može povećati gastrointestinalne probleme kao što su gorušica, nadutost i loša apsorpcija nutrijenata.
Ove tegobe su povezane sa nezdravom ishranom, a da bismo sačuvali zdrav želudac, potrebna je uravnotežena ishrana.
1. Banana
Ovo voće ima prirodno dejstvo protiv kiseline i znatno pomaže kod lošeg varenja. Najmanje jedna banana dnevno može da pomogne u sprečavanju gorušice.
2. Đumbir
Svež đumbir deluje dvostruko na gorušicu - upija višak kiseline u želucu i umiruje nerve koji doprinose gorušici.
Đumbir možete dodati jelima kao začin, piti čaj od đumbira ili ga jesti svežeg. Čaj od đumbira se pravi tako što se kašičica svežeg đumbira doda u šolju provrele vode. Sačekajte nekoliko minuta, pa procedite čaj i popijte dok je još topao.
3. Nana
Nana je efikasna u otklanjanju gorušice, jer pomaže varenje i ublažava stomačne tegobe. Dodajte kašičicu izmrvljenih listova nane u šolju provrele vode, pa posle pet minuta procedite i popijte.
4. Dinja
Ona se pokazala kao vrlo efikasna protiv gorušice. S obzirom da ima pH vrednost 6.1, svakako bi trebalo da se nađe na jelovniku osobe koja ima ovaj problem.
5. Ovsene pahuljice
Ovsene pahuljice su bogate vlaknima i antioksidantima. Uključite u ishranu jednu porciju ovsenih pahuljica dnevno kako biste sprečili probleme sa želucem.
(Telegraf.rs)