5 namirnica koje umiruju bol u stomaku i smanjuju želudačnu kiselinu

Gorušica je jedan od najčešćih tegoba savremenog čoveka

Foto: Shutterstock

Gotovo da nema čoveka koji u toku života nije imao iskustvo sa pojavom gorušice i sa svim neprijatnostima koje ona nosi. Gorušica izaziva osećaj gorkog ukusa u grlu, žarenje i pečenje, pritisak i bol u gornjem delu stomaka i iza grudne kosti, a javlja se zbog vraćanja želudačne kiseline.

Ova kiselina nalazi se u želucu i potrebna je za mnoge procese koji se odnose na zdravlje probavnog trakta. Nažalost, kako starimo, proizvodnja želudačne kiseline se smanjuje - što može povećati gastrointestinalne probleme kao što su gorušica, nadutost i loša apsorpcija nutrijenata.

Ove tegobe su povezane sa nezdravom ishranom, a da bismo sačuvali zdrav želudac, potrebna je uravnotežena ishrana.

1. Banana

Ovo voće ima prirodno dejstvo protiv kiseline i znatno pomaže kod lošeg varenja. Najmanje jedna banana dnevno može da pomogne u sprečavanju gorušice.

2. Đumbir

Svež đumbir deluje dvostruko na gorušicu - upija višak kiseline u želucu i umiruje nerve koji doprinose gorušici.

Foto: Shutterstock

Đumbir možete dodati jelima kao začin, piti čaj od đumbira ili ga jesti svežeg. Čaj od đumbira se pravi tako što se kašičica svežeg đumbira doda u šolju provrele vode. Sačekajte nekoliko minuta, pa procedite čaj i popijte dok je još topao.

3. Nana

Nana je efikasna u otklanjanju gorušice, jer pomaže varenje i ublažava stomačne tegobe. Dodajte kašičicu izmrvljenih listova nane u šolju provrele vode, pa posle pet minuta procedite i popijte.

4. Dinja

Ona se pokazala kao vrlo efikasna protiv gorušice. S obzirom da ima pH vrednost 6.1, svakako bi trebalo da se nađe na jelovniku osobe koja ima ovaj problem.

5. Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su bogate vlaknima i antioksidantima. Uključite u ishranu jednu porciju ovsenih pahuljica dnevno kako biste sprečili probleme sa želucem.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)