Top 5 namirnica koje su duplo zdravije kada se skuvaju
Iskoristite pun potencijal hrane
Povrće i voće ponekad otpusti svoje zdrave materije tek onda kada ih pripremite na pravilan način. Određene namirnice kuvanjem gube hranljive sastojke, a s druge strane neke kuvanjem oslobađaju više vitamina koje će organizam bolje uspeti da iskoristi.
Nepravilnim načinom pripremanja hrane možete ne samo uništiti veliki broj hranljivih sastojaka, već ih možete učiniti i štetnim za zdravlje.
Većinu ovih namirnica ljudi često jedu sirove, i ne znajući da su one korisnije za zdravlje kada su skuvane.
1. Šargarepa
Kuvanje šargarepe zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više vitamina A.
Vitamin A pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala, koji je odličan za zdravlje. Šargarepu možete i ispeći, ali i preliti sa malo meda.
2. Paradajz
Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, a zbog toga nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos za testeninu, ribu ili piletinu.
3. Kupus
Kupus je bogat hranljivim supstancama kako god da ga konzumirate, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa.
Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma sirov i kuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše telo stvarno apsorbuje, možete da ga koristiti s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom.
4. Spanać
Sirov spanać sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog spanaća. Međutim, kada se skuva, sadrži veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijuma i gvožđa.
5. Pečurke
Kuvanjem pečurki oslobađa se njihov puni hranljivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranjivih stvari kao što su vlakna, vitamin D, kalijum, gvožđe i folna kiselina.
(Telegraf.rs)