Jabuku oljuštite, grožđe perite pola sata: Prof. Perišić otkriva kako da uklonite hemikalije sa voća
Ovo malo ko radi, a neophodno je
Kad kupujete voće i povrće, vodite računa o tome da li je masno kad ga dodirnete. Ako je masno, znajte da je tretirano hemikalijama.
Ovo je poruka gastroenterologa prof. dr Vojislava Perišića koji je u Jutarnjem programu TV Prva govorio o tretiranju proizvoda sa pijace pre nego što ih pojedemo.
– Pre nego što odlučimo da pojedemo jabuku, trebalo bi da proverimo da li je njena kora masna - kaže prof. Perišić.
- Ako jeste, moramo je oprati u rastvoru soda bikarbone i vode ili sirćeta i vode. U tom rastvoru jabuka bi trebalo da stoji barem 15 minuta.
On daje i recept za pripremu rastvora za pranje voća i povrća:
- Stavite 10 grama sode bikarbone, odnosno jednu supenu kašiku na litar vode.
Posle najmanje 15 minuta jabuku bi trebalo izvaditi iz tog rastvora, dobro je oprati i obavezno oljuštiti.
- Ispod kore se koncentrišu toksini – objašnjava prof. Perišić i dodaje da je kora jabuke korisna samo za čišćenje zuba od druge hrane koju smo prethodno pojeli.
Takođe, ističe poznati gastroenterolog, neophodno je odstraniti i peteljku i tamni deo ispod peteljke, jer je koncentracija hemikalija kojima je voće tretirano na tom delu najveća.
Kad je reč o grožđu, prof. Perišić upozorava da bi ovo voće trebalo prati pod mlazom vode čak 30 minuta. Posle takvog tretiranja vodom, važno je svako zrno dobro osušiti, pa ga tek onda jesti.
- Kumulativno gledano, opasno je jesti grožđe koje nije pripremljeno na ovaj način – upozorava prof. Perišić.
(Telegraf.rs)