5 hranljivih namirnica koje regulišu i znatno smanjuju nivo šećera u krvi
Za zdrav način života potrebno je malo odricanja, mnogo upornosti i disciplina
Pravilna ishrana može značajno da ublaži posledice već prisutnog poremećaja zdravlja, ali i da značajno odloži ili spreči eventualne komplikacije bolesti. Dijabetes je bolest savremenog doba i sve više je onih koji imaju ovu metaboličku bolest koju karakterišu povećane vrednosti šećera u krvi nastale zbog poremećaja u lučenju i dejstvu insulina.
Za normalan nivo glukoze u krvi odgovoran je insulin. Ovaj hormon izlučuje pankreas, i ima ulogu u aktivnom transportu glukoze iz krvotoka u ćelije. Ako se gomilanje glukoze u organizmu nastavi, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Zbog toga se ljudima sa visokim nivoom šećera u krvi preporučuje da svoj jelovnik obogate namirnicama koje će nivo šećera u krvi držati u preporučenim granicama.
1. Bobičasto voće
Bobičasto voće je izuzetno bogato vlaknima i antioksidansima, preciznije polifenolima. Ovo voće sadrži antocijane koji im daju crvenu boju i podstiču oslobađanje insulina, regulišu šećer u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.
2. Koštunjavo voće
Dokazano je da uzimanjem koštunjavog voća svaki dan možete smanjiti rast nivoa šećera u krvi. Svo koštunjavo voće ima nizak glikemijski indeks, jer je bogato vlaknima i zdravim masnim kiselinama.
3. Cimet
Naučna istraživanja su potvrdila ono što su drevni lekari dobro znali od pamtiveka, a to je da ova aromatična biljka zaista može da pomogne u terapiji mnogih bolesti i tegoba. On u sebi ne sadrži mnogo vitamina i minerala, ali je prepun antioksidanata.
Pomoću njega, smanjićete oksidativni stres, koji se često javlja uporedo sa prvim znakovima svake hronične bolesti, poput dijabetesa tipa 2.
4. Kakao
Kakao je bogat antioksidansima, a jedna vrsta flavanola utiče na produkciju glukoze preko ključnih proteina i na taj način pomaže regulaciji šećera u krvi. Kakao pomaže stabilizaciji koncetracije glukoze čak i kod onih koji su oboleli od dijabetesa.
5. Jabukovo sirće
Sirće je jedan od najlekovitijih darova prirode čovečanstvu, a njegova stogodišnja upotreba to i dokazuje. Sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta dokazano utiče na redukciju određemoh enzima u želucu i na taj način utiče na samo varenje.
Pre doručka uzimate 20 ml sirćeta pomešanog sa 40 ml vode, i na taj način možete sprečiti nagli porast šećera u krvi.
(Telegraf.rs)