5 zdravstvenih problema kod kojih je dobro jesti kukuruz: Posebno je koristan za jednu grupu ljudi

Namirnica na kojoj su odrasle generacije na ovim prostorima može da bude izvanredan saveznik u prevenciji i lečenju brojnih bolesti i stanja

foto Pixabay

Stigla je sezona mladog kukuruza, vredne namirnice koja obezbeđuje vitamine, ugljene hidrate i energiju.

Kukuruz je nutritivno vredna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama – prosečan klip kukuruza sadrži od 80 do 100 kalorija. Bogat je ugljenim hidratima, a siromašan mastima, pa predstavlja izvor brzo raspoložive energije.

Beli kukuruz ne sadrži beta karoten, dok ga u žutom ima i on, kao i šargarepa, doprinosi obezbeđivanju dnevnih potreba za vitaminom A.

Iako je hranljiv, kukuruzu nedostaju lizin i triptofan, dve esencijalne aminokiseline, pa nutricionisti preporučuju da se kukuruz kombinuje sa mahunarkama.

Kukuruz je dobar izvor vitamina B1, B5 i C, folne kiseline, niacina, fosfora, kalijuma i magnezijuma. Takođe, pun je vlakana, pa održava sitost i zdravlje probavnog sistema.

Izvanredan je saveznik u prevenciji i borbi protiv mnogih bolesti.

Kukuruz se posebno preporučuje osobama koje imaju:

  • povišen holesterol
  • genetske predispozicije za rak debelog creva
  • povišene vrednosti šećera u krvi
  • opstipaciju i zatvor
  • probleme sa varenjem

Nutricionisti savetuju da osobe koje imaju dijabetes za vreme sezone kukuruza pojedu jedan kuvani klip dnevno, bez dodatka soli i ulja.

(Telegraf.rs)