Moderna vakcina stiže u Srbiju u oktobru: Da li štiti od delta soja i kolika je njena efikasnost?

Vakcina Moderne u Srbiju će stići u oktobru, a na sajtu eUprave je već moguće odabrati ovo cepivo

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija protiv kovida-19 u Srbiji zvanično je počela 24. decembra prošle godine, a građani Srbije od tada imaju mogućnost da odaberu jednu od pet vakcina koje se nalaze u ponudi.

To su američko-nemačka vakcina Fajzer/Biontek, ruska Sputnjik, kineska Sinofarm, britanska Okford AstraZeneka i američka Moderna.

Prema najavama iz marta, vakcina Moderne u Srbiju će stići u poslednjem kvartalu ove godine, što je danas i potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Uskoro ćemo da imamo i petu vakcinu, i Modernu smo nabavili i ona nam stiže od oktobra. Uskoro ćemo da izađemo i sa prvom serijom vakcine - komponenta 1 kod nas proizvedenih - rekao je on.

Kakva je tehnologija Modernine vakcine

Moderna, kao i Fajzer, je RNK vakcina, koja deluje tako što se u organizam ubaci genetski kod virusa i on počinje da proizvodi deo korona virusa na koji telo počinje da razvija odbrambeni sistem.

Vakcine zasnovane na ovoj tehnologiji su relativno nove, sa njihovim razvojem započeto je 2005. godine. Moderna je kreiranje vakcine protiv kovida-19 počela čim su kineski naučnici objavili sekvencu RNK za novi korona virus u januaru 2020. godine.

Kolika je efikasnost?

Prema podacima, koji su rezultat kliničkog ispitivanja, efikasnost Moderne u prevenciji kovida-19, kod ljudi koji su primili obe doze je 94,1 odsto.

Prema studiji američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, jedna doza Modernine vakcine efikasna je 80 odsto u prevenciji od infekcije korona virusom. Procenti su porasli na 90, dve nedelje posle druge doze, pokazala je studija u kojoj su učestvovali vakcinisani zdravstveni radnici.

Da li štiti od delta soja?

Početkom jula kompanija Moderna je objavila novu studiju koja pokazuje da njihova vakcina pruža zaštitu i od delta soja virusa, koji je trenutno u fokusu.

- Dok se borimo da pobedimo epidemiju, važno je da idemo u korak sa virusom. Nastavljamo da proučavamo nove sojeve, prikupljamo i objavljujemo podatke, čim budu dostupni. Poslednji podaci su ohrabrujući i pokazuju da bi Moderna vakcina trebalo da štiti i od novodetektovanih sojeva - rečeno je iz kompanije.

(Telegraf.rs)