5 prirodnih namirinca koje stimulišu proizvodnju kolagena: Koža će biti zategnuta i mladolika
Kada nivo kolagena u telu opadne, dolazi do ubrzanog starenja i nastajanja bora
Uravnotežena ishrana koja uključuje svežu i zdravu hranu neophodna je za naš organizam. Mladalački izgled kože dosta zavisi od toga kako se hranimo, a puno toga se svodi na kolagen.
Kolagen je protein koji je izuzetno važan za održavanje kože mladolikom. Kako starimo tako dolazi do razgradnje kolagena i gubljenja elastičnosti kože. Postoji mnogo faktora u životnom stilu koji doprinose pojavljivanju znakova starenja, a samim tim i smanjenju nivoa kolagena.
Srećom određene namirnice mogu da pomognu da se obnovi ovaj važan protein.
1. Riba
Riba, a posebno ona morska bogata je mineralima koji su odgovorni za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Takođe sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti i elastičnosti kože.
2. Čia semenke
Čia semenke su budućnost lepe kože, pre svega zahvaljujući neverovatnim svojstvima. Omega-3 masne kiseline, kojima su bogate, deluju protiv akni i bora, a veoma povoljno utiču i na brži rast kose i noktiju.
3. Zeleno povrće
Skoro svo zeleno povrće sadrži hlorofil, pigment koji povećava nivo prokolagena u organizmu. Hlorofil takođe štiti kožu od starenja, jer ga telo koristi u borbi protiv slobodnih radikala i UV-zraka, koji štete koži.
4. Paradajz
Bogat je likopenom koji štiti kožu od UV zraka i podstiče sintezu kolagena. Sve što je potrebno za zdravu, glatku i kožu bez akni je svež paradajz.
Paradajz je bogat vitaminima, kao što su vitamini A, C, E, K i B6, koji pružaju koži potrebnu ishranu. Koristeći paradajz svakodnevno koža lica će postati sjajna i glatka, akne će nestati, kao i ožiljci od akni.
Kiselost u paradajzu može pomoći i uravnotežiti pH vrednosti u vašoj koži.
5. Avokado
Jedan od najboljih izvora zdravih masti jeste avokado. On sadrži i korisne masnoće koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena. Prema nekim istraživanjima, u zemljama gde stanovnici unose velike količine nezasićenih masti pojava bora je znatno manja.
(Telegraf.rs)