Kajsije su zdravije od jabuka: Čuvaju kožu, kosti, oči i srce, snižavaju pritisak i štite od raka
Pored toga što čuva vid, kajsija štiti od infekcija, ali ima i mnoge druge benefite po zdravlje
Stiglo je vreme kajsija, a njihov benefit za zdravlje je neprocenjiv.
Kajsija je jedna od najzdravijih i najblagotvornijih voćki koje rastu na našim prostorima, a pored ploda, zdrava je njena košpica.
Kajsije su pune vitamina A, C i B, karotenoida i ksantofila, nutrijenata koji čuvaju vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti.
Takođe, ovo voće reguliše krvni pritisak, a zbog visokog procenta vlakana blagotvorno deluje na varenje i sprečava opstipaciju.
Kajsije podstiču imunitet i štite od infekcija. Zbog prisustva kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožđa održavaju zdravlje kostiju i jačaju ih. Zato bi žene, posebno one koje su u perimenopauzi i menopauzi, trebalo češće da ih konzumiraju, jer zahvaljujući kajsijama mogu da spreče osteoporozu.
Zbog prisustva vitamina A kajsije se smatraju i u najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja kože i zuba.
Ako se jede pre obroka, kajsija dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuje se anemičnim osobama.
Dokazano je da kajsije smanjuju rizik od raka i produžavaju životni vek.
Od davnina je poznato da su stanovnici doline Hunza doživeli duboku starost, jer su grickali orahe i suve kajsije. S obzirom na to da sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća, kajsije poboljšavaju funkcije mozga.
Takođe, lutein koji se nalazi u kajsijama štiti mrežnjaču. Odličan su saveznik i vitke linije, jer ne goje, pa se toplo preporučuju osobama koje žele da izgube kilograme.
Konačno, kajsije sprečavaju srčane bolesti, obnavljaju oštećena tkiva i snižavaju nivo lošeg holesterola.
(Telegraf.rs)