Peteljke od jagoda ne bi trebalo bacati: Od njih se pravi čaj, posebno pogodan za jednu grupu ljudi
Kada vidite kakve blagodeti imaju, nikad više to nećete činiti
Kada peru jagode, prvo što većina ljudi uradi je da skinu peteljke i bace ih, jer mislile da nemaju nikakvu hranljivu vrednost. Verovali ili ne, one se takođe konzumiraju. Listići jagode su odlični za nervni sistem, jačaju ga i usporavaju demenciju i starenje mozga.
Čaj od peteljki jagoda je odličan za dijabetičare, osim što reguliše nivo šećera u krvi, one su pune vitamina C.
Za šta je sve dobar ovaj čaj?
Čajevi od peteljki i listića jagode, kao i same jagode jačaju nervni sistem i deluju protiv stresa, smanjuju umor, pomažu kod depresivnih stanja, kod bolesti krvi i koriste se za poboljšanje stanja bubrega.
Blagotvorne su pri oporavku od bolesti, jačaju imunitet, prevencija su kod bolesti želuca, pomažu u lečenju artritisa, reume, anemije, olakšavaju tegobe, blagotvorno deluju na povećan holesterol i povišen krvni pritisak.
Osim toga, jagode ubrzavaju metabolizam i usporavaju starenje.
Priprema čaja je veoma jednostavna, a najbolja stvar je što je besplatan.
Priprema:
Kašiku iseckanih peteljki stavite u 3 dl proključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta. Preporučuje se da pijete 2-3 puta dnevno.
(Telegraf.rs)