Meksički soj korona virusa širi se Evropom: Naučnici su zabrinuti zbog brzine prenosa

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 pokriva više od 50% postojećih virusa u Severnoj Americi, a registrovana je i u nekoliko evropskih zemalja

Pixabay.com

Naučnici su identifikovali novu varijantu korona virusa, poreklom iz Meksika, koja se već proširila Evropom, piše britanski Metro.

Čini se da je ovaj novi soj vrlo zarazan i već čini 52,8% potvrđenih slučajeva kovida-19 u Meksiku.

Poznat kao T478K, ili neformalno kao „meksička varijanta“, još nije dobio ime po novom sistemu Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ipak, naučnici su uznemireni brzinom prenosa.

- Ova varijanta se sve više širi među ljudima u Severnoj Americi, posebno u Meksiku. Do danas, ova varijanta pokriva više od 50% postojećih virusa u ovoj oblasti. Po brzini širenja podseća na „britansku varijantu“ – kaže Federiko Đorđi, koordinator studije o toj varijanti i profesor na Odeljenju za farmaciju i biotehnologiju Univerziteta u Bolonji.

Prema njegovim rečima, mutacija spajk proteina atakuje na ljudske receptore ACE2.

- Korona virusi se vezuju za ovaj receptor kako bi zarazili ćelije, šireći tako infekciju sa većom efikasnošću – istakao je Đorđi.

U Evropi je meksička varijanta pronađena u Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj i Italiji.

- Zahvaljujući velikoj količini podataka dostupnih u međunarodnim bazama podataka, možemo da kontrolišemo situaciju u gotovo realnom vremenu i da nadgledamo širenje varijanti korona virusa u različitim geografskim oblastima – istakao je Đorđi.

(Telegraf.rs)